Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a lansat, la inceputul acestui an, procedura de licitatie pentru atribuirea unui contract in valoare de un milion de euro, pentru realizarea unui studiu de evaluare a implementarii proiectelor finantate prin intermediul Programului Operational Regional.
Deschiderea ofertelor a fost stabilita pentru data de 20 februarie, iar derularea tuturor activitatilor destinate realizarii acestui studiu ar trebui sa se incheie intr-un interval de 11 luni de la semnarea contractului.
Acesta ar trebui sa fie cel de-al doilea document oficial care sa cuprinda evaluarea intermediara a POR 2007-2013, care este solicitat si finantat de catre Uniunea Europeana.
Conform datelor publicate in documentatia de atribuire, prima evaluare intermediara a POR 2007-2013 a avut loc in cursul anului 2009 si a analizat evolutia programului de la 1 ianuarie 2007 la 30 iunie 2009, iar raportul de evaluare a fost finalizat in luna octombrie 2009. Aceasta noua evaluare intermediara se va desfasura intr-un moment important in cadrul Programului Operational Regional. In perioada derularii evaluarii – care va avea loc la nivel national – POR va fi in cel de-al saselea an de implementare, impunandu-se, potrivit reprezentantilor autoritatii contractante (MDRT), actualizarea informatiilor din evaluarea anterioara, care sa fundamenteze deciziile pentru imbunatatirea managementului si implementarii programului. In cadrul raportului final va fi obligatorie si mentionarea performantelor slabe in privinta cheltuirii fondurilor europene de catre beneficiarii finantarii, care pot duce, la final, la mentinerea unei rate scazute de absorbtie.
In privinta resurselor umane, cerinta minima pentru participarea ofertantilor la licitatie este prezentarea unei echipe de experti evaluatori (formata dintr-un coordonator de proiect, cel putin patru experti – cheie, la care se adauga experti suplimentari pe termen scurt, al caror numar nu este precizat).
V.STOICA