Printre institutiile verificate de catre Camera de Conturi Prahova, in cursul anului trecut, a figurat si Politia Comunitara Ploiesti – aflata in subordinea Consiliului Local. Neregulile gasite in contabilitatea acestei institutii demonstreaza, inca o data, ca atentionarile cotidianului Prahova in legatura cu anumite contracte semnate de catre fosta conducere a Politiei Comunitare au fost justificate, lucru reliefat si de controlul efectuat de catre auditorii Camerei de Conturi Prahova, in raportul privind activitatea desfasurata in cursul anului 2011.

Incepand de la durata de functionare a autovehiculelor achizitionate in anul 2010 si angajarea unor cheltuieli in afara prevederilor bugetare si terminand cu folosirea ilegala a fondurilor pentru harnasamentele cailor din dotare, controlul efectuat la Politia Comunitara Ploiesti a avut un rezultat negativ: prejudicii in valoare de 367.500 de lei, la care se adauga abateri financiar-contabile de aproape doua milioane de lei.
Printre constatarile facute de catre reprezentantii Camerei de Conturi Prahova se numara si faptul ca s-au efectuat plati peste normele legale aprobate, in valoare de 157.672 de lei. Astfel, „au fost achizitionate harnasamente profesionale si diverse materiale de intretinere cai in valoare de 52.052,53 lei, precum si pentru echiparea specifica a unei echipe de interventie rapida formata din 10 persoane, in cadrul structurii de ordine publica, monitorizare, interventii si transport valori, echipament si dotari neprevazute in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a Politiei Comunitare, (…) pentru care s-au efectuat cheltuieli nejustificate in valoare de 63.778 lei”, dupa cum se arata in fisa sintetica privitoare la controlul financiar efectuat in anul 2011 la aceasta institutie.
Tot in cursul anului de referinta al controlului (2010), s-au efectuat plati de peste 76.000 de lei pentru functionarea Politiei Calare si a unei structuri de interventie rapida, care, potrivit Camerei de Conturi Prahova, „nu au fost prevazute in Legea nr. 371/2004 si in Regulamentul – cadru aprobat prin HG nr. 2295/09.12.2004”, dar nici in organigrama sau in Regulamentul propriu de organizare si functionare privind infiintarea Politiei Comunitare.
Bani aruncati pe apa Sambetei, cam asa s-ar putea sintetiza concluziile auditorilor, avand in vedere ca Politia Comunitara a cheltuit o gramada de fonduri pentru sisteme informatice sau pentru camere de monitorizare video a zonelor cu infractionalitate ridicata in municipiul Ploiesti, desi cel putin ultimul obiectiv de investitii a fost sistat in perioada 2009-2011.
Si, pentru ca politistii comunitari nu puteau vorbi decat la telefoane „de fite”, o alta achizitie pusa sub semnul intrebarii a fost cumpararea a sapte telefoane mobile performante, cu valori cuprinse intre 1.200 si 1.435 de lei bucata, pentru care s-a platit, in total, suma de 9.399 de lei. Bineinteles, fara contract, dupa cum reiese din raportul Camerei de Conturi Prahova.
Cam acestea ar fi, pe scurt, rezultatele controlului efectuat, in 2011, la Politia Comunitara, institutie care traieste prea putin din venituri proprii, si in special din fondurile provenite de la bugetul local al municipiului Ploiesti.
Violeta STOICA