• Bucovina a intrecut statiunile din Prahova si Brasov la gradul de ocupare a spatiilor de cazare

Desi gradul de ocupare a unitatilor de cazare pentru perioada Sarbatorilor de Iarna a depasit, in medie, 93,5% in statiunile de pe Valea Prahovei, aceasta regiune a fost intrecuta de zona Bucovinei, din acest punct de vedere. La numarul de turisti care si-au petrecut Craciunul si Revelionul in statiunile din judetele Prahova si Brasov, insa, tot Valea Prahovei a fost principalul loc de petrecere, potrivit informatiilor date publicitatii de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
In perioada 24 decembrie 2011 – 2 ianuarie 2012, gradul de ocupare in principalele statiuni montane romanesti a fost, per total, de aproape 83%, varful fiind atins de Revelion, cand acesta a ajuns la aproximativ 95%, potrivit statisticilor asociatiilor profesionale din turism transmise catre MDRT. Mai mult decat atat, aproape 90.000 de autoturisme au tranzitat zona Vaii Prahovei, in aceeasi perioada, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Romane.
Cel mai mare grad de ocupare in perioada Sarbatorilor, in jur de 92%, a fost inregistrat in Bucovina turistica (judetul Suceava), unde sunt clasificate 243 de structuri de cazare certificate cu 6.781 de locuri. Un grad de ocupare de aproximativ 90% a fost inregistrat in statiunile de pe Valea Prahovei (in judetele Brasov si Prahova), unde exista 1.149 de structuri de cazare clasificate, insa, cu un numar de aproape cinci ori mai mare de locuri de cazare (32.445 ) decat in Bucovina.
Reprezentantii MDRT afirma ca gradul de ocupare de 95% inregistrat de Revelion si o medie pentru toata perioada sarbatorilor de 83% sunt statistici oficiale deosebit de bune, avand in vedere ca, in acest sezon, zapada s-a lasat asteptata. Chiar si ministrul Elena Udrea a recunoscut ca numarul turistilor poate fi cu mult mai mare fata de datele oficiale, daca se tine cont ca „in pensiunile agroturistice sunt cazati cei mai multi turisti la negru, pe care operatorii nu-i declara oficial. Daca cifrele declarate sunt atat de mari, va dati seama ce aglomerate au fost, in realitate, statiunile in aceste zile!“, a declarat Udrea. Reprezentantii MDRT au profitat de prezentarea acestor cifre pentru a arata si ca ministerul de resort a derulat in ultimii doi ani investitii masive in infrastructura turistica si in promovarea destinatiilor romanesti atat din fonduri europene, cat si din fonduri de la bugetul de stat. Potrivit informatiilor oficiale, in statiunile de pe Valea Prahovei sunt in desfasurare investitii de aproximativ 100 de milioane de euro, in vederea organizarii editiei de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013.
V.STOICA