Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a cerut magistratilor, recent, in cadrul unei conferinte de presa, sa aplice mai ferm legea penala, in special pentru combaterea coruptiei si a evaziunii fiscale, in conditiile in care se asteapta o crestere a infractionalitatii in anul 2012 ca urmare a dificultatilor economice.
“Anul 2012 se anunta a fi unul dificil din punct de vedere economic. Toate tarile au nevoie de investitii, iar acestea au nevoie, la randul lor, de o jurisprudenta unitara, de termene rezonabile in procese, de eradicarea coruptiei, de egalitate de sanse. Dificultatile economice vor favoriza cresterea infractionalitatii. Riposta justitiei trebuie sa fie prompta si adecvata. Se impune o combatere mai eficienta a evaziunii fiscale, se impune o aplicare mai ferma a legii penale, se impun sanctiuni drastice impotriva criminalitatii de orice fel, in special a celei organizate”, a declarat Catalin Predoiu.
Ministrul Predoiu a spus ca este nevoie de profesionalism si integritate in Justitie.
“Nu putem continua sa purtam eticheta de tara corupta. Din aceasta perspectiva, avem nevoie, mai mult ca oricand, de profesionalism si integritate in Justitie. Avem nevoie de o si mai buna calitate in desfasurarea anchetelor si a judecatilor. Cetatenii trebuie sa capete si mai multa incredere ca legea se aplica indiferent de conditia persoanei: bogat sau sarac, roman sau strain, magistrat, notar, executor, functionar de stat sau al unei companii, politician sau simplu prestator de munca fizica. Legea trebuie aplicata energic celor care savarsesc infractiuni in mod organizat, interlopilor, traficantilor de oameni, mafiotilor de tot felul, mari sau mici, legat sau nu de politica”, a declarat ministrul Catalin Predoiu.
In plus, el le-a cerut politicienilor sa sustina Justitia cu legi si fonduri si sa apere independenta magistratilor.
“Justitia trebuie sa curete statul si societatea de tentaculele infractorilor profesionisti. Combaterea coruptiei trebuie sa continue in mod sustinut, inclusiv din punct de vedere politic, prin adoptarea de catre Parlament a instrumentelor legale necesare, prin alocarea fondurilor, prin prezervarea independentei Justitiei, prin sprijin public deschis. Magistratii cinstiti si profesionisti trebuie sa aiba curaj, sa aiba incredere ca tot ceea ce s-a inceput nu se va opri. Dar trebuie sa militeze si pentru o noua mentalitate in sistemul judiciar, pentru o noua atitudine. As vrea sa le spun deschis tuturor magistratilor: asumati-va statutul! Sunteti arbitrii societatii, trebuie sa fiti deasupra oricaror banuieli”, a precizat ministrul.
Tot in cadrul conferintei, Catalin Predoiu a anuntat si obiectivele pe 2012 avute in vedere de Ministerul Justitiei.
Astfel, va fi pus in aplicare noul Cod de procedura civila, cel mai probabil incepand cu data de 1 iunie 2012.
De asemenea, in cateva zile, vor fi inaintate Guvernului legile de punere in aplicare a codurilor de procedura civila si penala, pentru a fi adoptate de Parlament, in acest an. Conform previziunilor cuprinse in studiile de impact, pe 1 martie 2013 va intra in vigoare noul Cod penal si de procedura penala.
Un alt obiectiv al Ministerului Justitiei pe anul 2012 este obtinerea unui raport favorabil din partea Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie, ce va fi dat publicitatii in luna iulie si va cuprinde evolutiile din ultimii cinci ani.
Totodata, MJ va initia un grup de lucru pentru modificarea legilor Justitiei, fiind deja inaintat Guvernului proiectul de modificare a legii notarilor publici, care intareste raspunderea disciplinara a acestora si se lucreaza la un proiect de lege privind consilierii juridici.