Sanitas Prahova decide daca se va alatura sau nu protestelor ploiestenilor nemultumiti

In cursul zilei de astazi, Uniunea Judeteana Sanitas Prahova va avea un raspuns ferm asupra participarii sau neparticiparii la protestele initiate, inca de acum cateva zile, de ploiestenii nemultumiti de actuala guvernare si de schimbarile anuntate pentru 2012 in domeniul sanatatii. ,,Decizia aceasta o vom lua numai dupa o consultare cu toti membrii Sanitas din judet si speram ca in cursul zilei de astazi (n.n. – ieri) sau maine cel tarziu (n.n. – azi) sa putem avea opinia tuturor. Oricum, ar fi de precizat ca in cazul in care impreuna vom hotari sa protestam, o vom face legal, cu autorizatie de la primarie’’, ne-a declarat Luminita Gologan, presedintele Sanitas Prahova. La nivelul judetului, Sindicatul Sanitas numara peste 4.400 de membri – medici, personal mediu si personal auxiliar.
La randul lor, si medicii din Prahova ii sustin pe protestatari, insa nu vor iesi in strada. ,,Noi ii sustinem si le multumim tuturor celor care au protestat si protesteaza, medicii prahoveni fiind dintre cei care se bucura ca Legea Sanatatii – in forma propusa de Ministerul Sanatatii – nu a intrat in vigoare. Desigur, ne dorim si este nevoie de o lege a Sanatatii insa nu sub forma propusa pana acum’’, ne-a precizat Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor Prahova.
De asemenea, la nivel national, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a transmis, printr-un comunicat de presa, ca ,,a luat act cu surprindere de retragerea legii privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania, dupa ce Ministerul Sanatatii a dat dovada de maximum de deschidere catre dialog si a propus un calendar de consultari in vederea elaborarii unui cadru legislativ care sa asigure echitatea si performanta in sistem. Este dreptul initiatorilor unei legi sa o retraga, dar atunci cand o retrag trebuie sa fie sinceri si sa nu utilizeze false motive’’.
CMR a tinut sa precizeze ca medicii din Romania, intr-o proportie covarsitoare, nu se opun reformarii sistemului de sanatate, se opun insa unor masuri care pot sa creasca riscurile pentru sistem si unor metode autoritariste, care exclud dezbaterile reale si politizeaza excesiv Sanatatea. „Traim in tara lui Urmuz, incat absurdul nu trebuie sa ne mai mire. Este cel putin hilar ca dupa ce reprezentantii corpului profesional si-au aratat disponibilitatea in intalnirea de la Ministerul Sanatatii de a participa cu expertiza lor la o constructie legislativa solida, tot ei sa fie acuzati ca fiind unul dintre factorii decisivi care au determinat retragerea legii. Este foarte clar ca atat timp cat medicii sunt nemultumiti, personalul medical este nemultumit, pacientii sunt nemultumiti, lucrurile nu merg bine si sunt necesare schimbari in sistem, dar in acelasi timp aceste schimbari trebuie facute de o asemenea maniera incat sa nu distrugem sistemul’’, a precizat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, in acelasi comunicat de presa. Totodata, CMR si-a exprimat disponibilitatea de a participa la orice initiativa civica sau institutionala de elaborare a unei legi – cadru in Sanatate.
C. Dobre