Furtul de fier vechi a devenit, de catva timp incoace, un fel de sport judetean. Se fura orice material feros care poate fi reciclat. Daca la moda erau, inainte, capacele de fonta, acum, in trend sunt stalpii de gard, grilajele metalice, cazanele de tuica, felinarele din cimitire. Furturile “se practica” cu brio, atat pe timp de noapte, cat si ziua. Protagonistii sunt fie angajati, fie… pierde-vara.
Exemple concludente in acest sens: O patrula de siguranta publica l-a prins, in Targsorul Vechi, pe N. Gheorghe, care avea asupra sa o cruce din fier si un felinar ! In urma cercetarilor, a reiesit ca acestea fusesera furate dintr-un cimitir, pentru a fi vandute la un centru de colectare a materialelor reciclabile. De asemenea, paznicul unei societati comerciale din Brazi a fost prins avand infasurat in jurul… taliei, un cablu din cupru, in lungime de aproximativ trei metri, pe care voia sa-l duca tot la un centru de colectare a fierului vechi.
Asadar, se fura de peste tot; chiar si de la unitatile de invatamant – cum a fost cazul la Baicoi, unde au fost prinsi doi indivizi care „subtilizasera” gardul unei scoli ! In Filipestii de Padure, o caruta transporta stalpi de fier – in greutate de o tona – sustrasi de la o mina. Apogeul saptamanii l-a constituit, insa, ziua de marti 10 ianuarie a.c., cand politistii au intocmit opt dosare penale pentru furt de materiale feroase si neferoase. De exemplu, dintr-o gospodarie din Bertea a fost sustras un cazan pentru fabricarea tuicii !
(F.T.)