„Aratam lumii, prin televiziune, ceea ce este mai urat la noi in casa – hotii, spargeri, omoruri, batai intre clanuri rivale etc., etc.; difuzam si prezentam permanent, toate relele din tara ca sa le vada toti!” – declara, recent, la un post tv, nu o personalitate care ar avea ceva de spus intr-un asemenea domeniu, ci un om daruit cantecului, un maestru al bunei dispozitii. Este vorba despre cunoscutul interpret Nelu Ploiesteanu, care, cu siguranta, este deranjat de ceea ce se difuzeaza zilnic pe canalele noastre de televiziune, dar si revoltat pentru ca, dupa cum spunea chiar el, altii – adica alte popoare – nu procedeaza astfel, iar exemplul lui a fost de la nemti. „Acolo nu vezi asa ceva; posturile tv din Germania (unde el a cantat o mare perioada de timp – n.n.) se intrec in a prezenta si comenta lucrurile bune, frumoase, exemplele care pot mobiliza si alti oameni”, mai declara artistul. Acum, ca sa fim sinceri cu noi, nu trebuia sa ne spuna Nelu Ploiesteanu ca ne place teribil sa ne ridicam poalele-n cap, ca pe sticla televizoarelor ni se prezinta un veritabil ghiveci de evenimente prapastioase , fara ca sa se sesizeze cineva, sa constate ca, pe masura ce sunt tot mai frecvente astfel de evenimente, cu atat mai multe necazuri se petrec in viata noastra cea de toate zilele. Si aceasta pentru ca astfel de evenimente nu pot constitui decat „exemple” pentru multi dintre cei care sunt, inca, marcati de vremurile grele, nesigure, pe care le traversam.
Pe de alta parte, sunt mult mai multe evenimente, intamplari, fapte ale semenilor nostri a caror prezentare, pe langa exemplul pe care l-ar impune, ar contribui, fara indoiala, la crearea unei altfel de atmosfere, ar genera, probabil, o alta dispozitie a celor care urmaresc emisiunile tv. Si sunt convins ca ar fi mult mai interesante decat crimele, violurile, accidentele, divorturile si alte asemenea, de care avem parte mai in fiecare ora. Sa amintim astfel, ca, chiar si catastrofele au tinut treaz interesul telespectatorilor, fiind prezentate ca realitati dureroase, ca evenimente care au generat suferinta semenilor nostri. Prapadul din Japonia, dupa cutremurul care a generat un tsunami devastator, a fost un astfel de exemplu, care a reusit sa mobilizeze multa lume pentru a sprijini inlaturarea efectelor dezastrului. „Primavara araba” a reunit, la randu-i, o suita de evenimente revolutionare care a tinut treaz interesul telespectatorilor nostri fata de cursul evenimentelor din Peninsula araba si din Nordul Africii. La fel, un presupus viol a devenit de interes pentru telespectatori deoarece protagonist nu era altul decat seful Fondului Monetar International. De asemenea, evenimentele mondene din lumea larga, cu autori de prima marime ai planetei – nunti ale capetelor incoronate – sunt de urmarit pentru ca, sa recunoastem, ne si prezinta un anume standard al celor cu „sange albastru”, o anume distinctie a participantilor ce pot fi apreciati ca repere ale vietii mondene.
Sunt, de asemenea, multe situatii care se petrec in ograda noastra si merita prezentate fara nicio retinere. Scriam astfel, chiar saptamana trecuta, despre dulciurile ce trezesc interesul parlamentarilor nostri la vreme de criza pentru „restul tarii”. S-a prezentat, de asemenea, starea de sanatate a presedintelui Romaniei, care este, iarasi, de interes pentru tot romanul. Iar de cateva zile se incearca sa se sparga buboiul „baietilor destepti” care au fost bagati in hora subminarii economiei nationale. Si nu se poate spune ca astfel de informatii, comentarii, dezbateri nu sunt de interes, nu tin oamenii in fata televizoarelor. Dar, una este sa prezinti stirea, evenimentul, faptele, si alta este sa afli urmarile, deznodamantul lor. Iar la acest capitol, mai avem mult de „lucrat” deoarece se leaga intre ele atat de multe interese, atat de multe „sfori” politice, incat evenimentul, stirea sau fapta de maxim interes, la debut, devin situatii anoste, vagi, chiar penibile. Si nu-i exclus sa treaca in categoria stirilor cu care am inceput aceste randuri, pentru ca, in final, pot genera mai mult rau decat binele in numele caruia au fost lansate si sa ramanem cu…poalele-n cap, in vazul tuturor!
Leon CHIRILA