• Seful statului si-a oprit doar o carte
Sculpturi, picturi, covoare tesute manual, albume de arta, obiecte decorative, dar si scrumiere, seturi de cesti de cafea cu farfurioare sau pahare mici, fara picior, pentru rachiu – acestea au fost cadourile, insumand peste 5000 de euro, primite de presedintii celor doua camere ale Parlamentului in 2011. Cele mai scumpe cadouri au fost primite, in 2011, de catre presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, acestea, 15 la numar, insumand 3.565 de euro. Darul cu cea mai mare valoare – 1000 de euro – a fost o geanta din piele sintetica (a avut inautru un covor lucrat manual cu motive traditionale, oferit de delegatia parlamentara din Republica Azerbaidjan), iar cel mai ieftin a fost evaluat la 25 de euro si a constat intr-un album intitulat “Travel in Georgia”, oferit de presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili. Presedintele Camerei Deputatilor a mai primit obiecte decorative, albume, vaze de cristal, sculpturi, tablouri. Aceasta nu a pastrat niciunul dintre cadouri, bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul actiunilor de protocol in exercitarea mandatului in 2011 ramanand in patrimoniul Camerei Deputatilor. Fostul presedinte al Senatului Mircea Geoana a primit, in 2011, 22 de cadouri, in valoare totala de 2.127 de euro. La fel ca si Roberta Anastase, Mircea Geoana nu si-a insusit niciunul dintre bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul actiunilor de protocol in exercitarea mandatului. Cel mai scump cadou primit de Geoana a fost evaluat la 515 euro si a constat intr-un covor din lana tesut manual, iar cel mai ieftin a costat 8 euro si a constat intr-o farfurie din ceramica alba. Geoana a mai primit un serviciu de cafea, un bol de forma semisferica, o scrumiera din portelan alb, albume fotografice, un stilou cu bila confectionat din rasina, un stilou cu penita din aur, diferite casete din lemn, un set de sase pahare mici, fara picior, pentru rachiu, din cristal turnat si slefuit, covoare din lana tesute manual, un ceas electronic cu quarz de perete, o pictura in ulei.
Actualul presedinte al Senatului, Vasile Blaga, care a preluat functia la sfarsitul anului 2011, nu figureaza in evidenta Comisiei de Evaluare si inventariere a bunurilor primite cu titlu gratuit.
Traian Basescu si-a oprit un singur cadou dintre cele 43 de bunuri cu titlu gratuit primite in 2011. Presedintele a pastrat romanul “In cautarea timpului pierdut”, al lui Marcel Proust, care a fost oferit, in editie de lux, de Academia Romana. Cartea costa 50 de euro. Restul cadourilor a ramas in patrimoniul institutiei prezidentiale. Presedintele a primit, in 2011, cu prilejul unor actiuni de protocol, 43 de bunuri cu titlu gratuit in valoare totala de 2.830 de euro, potrivit centralizatorului postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Cel mai scump cadou valoreaza 1.200 de euro si consta intr-o statueta din bronz, frantuzeasca, reprezentand o zeita, iar cel mai ieftin costa 10 euro. Presedintele a primit in 2011 sapte cadouri, valoarea fiecaruia fiind de zece euro, respectiv un tablou cu rama din lemn, o placheta de la Uniunea Elena din Romania, un set de obiecte de artizanat din lemn, un tablou felicitare, un calendar de birou, un album “Beautiful Berlin” si o medalie aurie “Doua decenii de activitate Asociatia Romana a Bancilor”.
Seful statului a mai primit plachete, vaze si boluri de sticla, medalii, tablouri, obiecte de arta si decorative, seturi de obiecte de artizanat, albume, icoane, statuete, albume fotografice, calendare de birou. Printre cadourile inedite se numara o placheta reprezentand o ancora pe suport de sticla, in valoare de 30 de euro, un album “Descopera Palatul Culturii Iasi”, in valoare de 20 euro, o papusa imbracata in costum traditional macedonean realizata de membrii filialei Bailesti a Asociatiei Macedonenilor din Romania, de 50 de euro si o placheta cu inaugurarea National Arena, de 30 de euro.
Potrivit legii, demnitarii trebuie sa declare cadourile de peste 50 de euro primite in exercitiul functiei. Cadourile estimate a valora pana in 200 euro pot fi pastrate de demnitar, cele evaluate peste aceasta suma putand fi pastrate daca demnitarul achita diferenta intre 200 euro si valoarea cadoului respectiv.