Un ploieştean a reclamat ieri poliţiştilor Secţiei 1 Ploieşti, faptul că în noaptea de 22/23.12.2011, din bucătaria imobilului pe care îl deţine în municipiu i-a dispărut un televizor LCD şi un portofel în care se afla suma de 100 lei şi cartea de identitate.
Partea vatamata a declarat că ţine descuiată tot timpul uşa bucătăriei, întrucât yala cu care este prevazută este defectă şi nu poate fi încuiată. Cercetările au arătat că şi poarta de acces în curte este lăsată permanent descuiată, deşi este prevazută cu sistem de închidere.
Valoarea prejudicului reclamat este de 2.000 lei, partea vătămată declarând că a reclamat furtul abia acum, întrucât doreşte să obţină o dovadă pentru eliberarea unui nou act de identitate.
Pentru a evita neplăcerile cauzate de spargerea locuinţei, cetăţenii trebuie să ţină cont de faptul că furturile din locuinţe pot fi favorizate de următorii factori:
– lăsarea descuiată a uşii de acces, chiar pentru o perioadă scurtă;
– păstrarea unor sume mari de bani sau valori, fără a avea instalat un sistem de asigurare, pază şi alarmare;
– lăsarea ferestrelor deschise pe timp de noapte sau când nu mai este nimeni în casă;
– permiterea accesului în locuinţa dvs. a unor persoane necunoscute care pretind că vând/cumpără diverse bunuri ori oferă diferite servicii;
– lăsarea locuinţei nesupravegheate pentru o perioadă îndelungată;
– inexistenţa / nefuncţionarea sistemelor „interfon” la intrarea în incinta blocurilor;
– absenţa dispozitivelor de înregistrare video;
– oferirea de informaţii legate de starea materială a unor vecini, despre bunurile pe care le au în casă, programul zilnic al acestora etc. Persoanele care susţin că reprezintă anumite instituţii/firme şi care se prezintă la domiciliul dvs., au obligaţia să se legitimeze (cu un document valabil/autentic), să îşi prezinte intenţiile/scopul prezenţei la domiciliul dvs., oferind date de contact pentru verificarea lor.