Beneficiarii rentei viagere agricole care, din diverse motive, nu si-au incasat banii cuveniti pe anul trecut, pana la data de
30 noiembrie 2011 (n.n.-termenul initial), se mai pot prezenta la centrele teritoriale ale Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) cu documentele doveditoare pana la 15 decembrie a.c., potrivit OUG nr. 106/2011 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei
nr. 858, din 6 decembrie 2011. De asemenea, in cazul decesului rentierului, renta poate fi incasata de catre mostenitorii acestuia – in baza certificatului de deces in original si a actelor doveditoare a calitatii de mostenitor.
Potrivit Legii 247/2005, renta viagera reprezinta o suma de bani platita persoanei care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa ori incheie contract de arenda cu un investitor. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat, respectiv echivalentul in lei a 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat. Plata rentei se face in baza carnetului de rentier, iar achitarea acesteia se poate face prin mandat postal, virament bancar sau orice alta modalitate prevazuta de lege. Renta viagera agricola se plateste intr-o singura rata anuala, de regula pana la data de 30 noiembrie a anului urmator, celui pentru care aceasta este datorata.
In evidentele APIA- Sucursala Prahova sunt aproximativ 2000 de beneficiari de renta viagera agricola, insa doar circa 1600 isi au domiciliul in judetul nostru, restul figurand ca proprietari de terenuri agricole amplasate pe raza altor judete.
Pentru a intra in posesia banilor, rentierii trebuie sa se prezinte (personal sau prin mandatar) la orice centru teritorial al APIA pentru vizarea anuala a carnetului de rentier, in perioada 1 martie – 31 august. In lipsa vizei carnetului, rentierul nu poate primi drepturile banesti cuvenite. De asemenea, in cazul expirarii valabilitatii carnetului de rentier, in 30 de zile titularul trebuie sa se prezinte la centrele APIA, pentru preschimbarea acestuia.
C.D.