Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că începând cu ora 11:15, în judeţul Braşov, traficul rutier a fost reluat în condiţii normale pe DN1 Braşov – Făgăraş, în zona Mândra. Timp de aproximativ o oră şi jumătate circulaţia a fost întreruptă din cauza unui accident rutier, iar 15 minute s-a desfăşurat îngreunat. Un autoturism a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autotren. O persoană şi-a pierdut viaţa, iar alta a fost rănită grav.
Pe mai multe drumuri, în special în jumătatea de vest a ţării, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ploaie. Amintim că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare, valabilă până mâine, 18 decembrie, ora 8:00, conform căreia în regiunile intracarpatice vor fi precipitaţii mixte, iar la munte va ninge. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 20 l/mp, îndeosebi în zona montană. Vântul va avea intensificări locale, mai ales în Câmpia de Vest, Moldova şi Dobrogea, iar la munte va sufla tare, cu viteze ce vor depăşi la rafală 90 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
Pe drumurile care străbat zone montane înalte există porţiuni de carosabil acoperit cu un strat subţire de zăpadă frământată, în amestec cu material antiderapant. Cele mai importante sunt DN13B – Pasul Bucin, DN18 – Pasul Gutâi şi Borşa, DN17 Poiana Stampei – limita cu judeţul Bistriţa-Năsăud şi DN7A. Pentru că a nins în cursul nopţii iar acum vântul spulberă zăpada, ceva mai greu se circulă pe DN67C Novaci – Rânca, în judeţul Gorj. Pe acest segment de drum acţionează patru utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant. Având în vedere că acest segment de drum are declivitate mare, îi sfătuim pe turiştii care se îndreaptă către staţiunea Rânca să monteze pe roţi lanţurile antiderapante.
Ca în fiecare an, în weekendul de dinaintea Crăciunului, pe principalele drumuri naţionale traficul rutier este intens. În judeţul Argeş se circulă în condiţii de aglomeraţie pe DN65 Piteşti – Slatina, DN73 Piteşti – Braşov şi pe DN7 Râmnicu Vâlcea – Piteşti. Însă, cel mai greu se circulă pe DN6 Bucureşti – Alexandria, pe segmentul Bragadiru – Ghimpaţi, deoarece foarte mulţi bucureşteni se deplasează în judeţele Giurgiu şi Teleorman pentru a achiziţiona produse alimentare, în special carne de porc. Îi atenţionăm pe automobiliştii care se vor întoarce mâine în Bucureşti pe acest drum că vor circula „bară la bară”, mai ales la orele serii.
Tot mâine, probleme vor apărea şi pe autostrada A1, pe sensul de mers Piteşti – Bucureşti. Amintim că frecvent, în zilele cu trafic intens, imediat după lăsarea întunericului se produc tamponări între autovehicule la intrarea în Bucureşti, pe fondul nepăstrării unei distanţe corespunzătoare în mers.
Dispeceratul de monitorizare a traficului de la Bărcăneşti, judeţul Prahova, a înregistrat ieri pe DN1, pe sensul de mers Bucureşti – Ploieşti 20.479 de maşini, cu aproape 1.000 mai multe decât vinerea trecută. Aşadar, mâine după-amiază se vor forma coloane de autovehicule pe Valea Prahovei, motiv pentru care le recomandăm conducătorilor auto care vor porni dinspre Braşov către Bucureşti, să circule pe DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti.
În acest moment pe DN1 carosabilul este umed din cauza lapoviţei în zona montană, între Sinaia şi Azuga, iar în zona de deal, între Câmpina şi Comarnic, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ploaie.