Ieri, europarlamentarii USL au anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca rezolutia privind libera circulatie a muncitorilor romani si bulgari in UE a fost adoptata de Parlamentul European. Rezolutia a fost initiata de grupurile socialistilor si popularilor din PE si s-a bucurat de sustinerea tuturor formatiunilor politice importante din legislativul european.
Europarlamentarii PSD, PNL si PC au subliniat prin aceasta rezolutie faptul ca restrictiile de munca sunt incorecte, discriminatorii si au efecte negative profunde asupra pietei europene a muncii.
Rezolutia cere Comisiei Europene eliminarea masurilor tranzitorii de restrictie a dreptului la munca pentru romani si bulgari, precum si stabilirea unui set clar de indicatori si criterii, in baza carora sa analizeze notificarile pe care le primeste din partea statelor membre, cu privire la prelungirea pentru inca doi ani a masurilor de restrictie. Documentul adoptat in PE mai subliniaza ca aceste masuri tranzitorii sunt derogari de la principiul libertatilor fundamentale din Tratatul Constitutional si reprezinta solutii contraproductive pentru piata muncii.
De altfel, conform tuturor studiilor oficiale, intocmite inclusiv de Comisia Europeana, muncitorii din Romania si Bulgaria au avut un impact pozitiv pe piata muncii si in niciun caz nu reprezinta o amenintare. Initiatorii cer statelor membre, care mentin restrictiile, sa vina si sa explice foarte clar si transparent pe ce-si bazeaza deciziile, intrucat, sustin acestia, argumentele inaintate pana acum sunt contrazise de realitate.