Desi a trecut aproape un an de la transformarea Politiei Comunitare in Politie Locala, la Ploiesti abia acum se pune problema aprobarii normelor de echipament si de dotare a trupelor de interventie pedestre sau ecvestre care fac parte din aceasta institutie aflata in subordinea Consiliului Local Ploiesti.
In sedinta de maine a alesilor locali se vor supune votului normele de dotare cu uniforma de serviciu si cu echipament specific, in functie de zona de actiune a politistilor locali. Pe langa descrierea in amanunt a uniformei si a legitimatiei de serviciu, in proiectul de hotarare sunt stabilite si insemnele distinctive de ierarhizare in cadrul institutiei.
Astfel, in raport cu functiile indeplinite, insemnele distinctive de ierarhizare au forme si marimi diferite. Seful Politiei Locale va dispune, pe epolet, de trei stele tip octogon, metalice sau textile, cu latimea de 25 mm, de culoare gri-argintiu; adjunctul acestuia va avea doar doua stele, cu aceleasi caracteristici, iar un sef de serviciu – doar o stea.
De la seful de birou sau de compartiment in jos, stelele se schimba in trese, de la trei la o singura tresa din metal sau din material textil, tot de culoare gri-argintiu. Singurul angajat al Politiei Locale fara vreun insemn pe epolet va fi functionarul public asistent.
De asemenea, prin proiectul privind dotarile cu echipament si cu armament specific al politistilor locali se stabileste si garderoba de serviciu a angajatilor din sistem, acestia dispunand de nu mai putin de 34 de obiecte de vestimentatie sau de accesorii, cu o durata de viata la purtare cuprinsa intre o jumatate de an pentru tricouri si camasi si de sase ani – pentru portbaston, portcarnet, centura si curea, toate confectionate din piele.
Nici dotarile cu armament letal sau neletal nu sunt uitate: la ordine publica, fiecare politist – cu pistolul lui, pe langa bastoane cu socuri (cate unul pentru 40-60 % dintre efectivele de politisti locali cu atributii in domeniul asigurarii ordinii si linistii publice) si, printre altele, bineinteles, cate un portcarnet pentru fiecare politist local.
V. STOICA