• Agitatia zilnica, grija zilei de maine sau prea multe sarcini de indeplinit ne fac sa devenim mai nervosi, stresati sau chiar depresivi. Exista cateva alimente care, consumate regulat, ne pot reduce considerabil starile de anxietate. Ceapa – consumata regulat, actioneaza asupra sistemului nervos ca un calmant; zerul este un remediu eficient impotriva nervilor slabi; patrunjelul – pentru a va linisti, consumati cateva frunze de patrunjel amestecate cu trei lingurite de lapte si cu una de miere; ceai de mere – taiati in bucatele un mar cu coaja si opariti-l cu jumatate de litru de apa, lasati-l sa se infuzeze o ora, apoi indulciti-l cu 2-3 lingurite de miere.
• Arsurile gastrice, greata, balonarea si durerile abdominale care apar la scurt timp dupa ce mancati pot fi manifestari ale ulcerului. Ulcerul peptic este denumirea medicala a fenomenului de lezare a mucoasei care captuseste stomacul (ulcer gastric), duodenul (ulcer duodenal) sau esofagul (ulcer esofagian). Aceasta boala afecteaza intre 5 si 10% din populatia adulta din intreaga lume. Principala cauza a instalarii ulcerului peptic o reprezinta infectia cu bacteria Helicobacter pylori. Acest agent patogen este extrem de comun in randul populatiei adulte, infectand mai mult de un miliard de oameni in intreaga lume. In cele mai multe cazuri, infectia cu bacteria Helicobacter persista ani intregi pana cand incepe sa se manifeste. Insa doar 10-15% din persoanele infectate fac ulcer. Explicatia este ca, in multe situatii, infectia propriu-zisa nu este suficienta pentru a distruge mucoasa ce captuseste stomacul, ci la aparitia bolii concura mai multi factori.
• Daca mancati mai putin, va puteti imbunatati memoria si prelungi viata, arata un studiu recent al oamenilor de stiinta italieni. O cafea dupa cina, in locul desertului, poate fi la fel de benefica pentru creierul dumneavoastra, ca si pentru talie, spun specialistii. Studiul italian asupra restrictiei calorice arata ca portiile mai mici de mancare contribuie la mentinerea sanatatii organismului si la prelungirea vietii. Giovambattista Pani, cercetatorul care a condus studiul, s-a concentrat asupra unei proteine numite CREB1, despre care se stie ca ajuta memoria si invatarea. Experimentele asupra soarecilor au aratat ca reducerea numarului de calorii a dat un impuls procesului de invatare, in cazul animalelor care inca produceau CREB1. Pani a aratat, de asemenea, ca reducerea caloriilor duce la cresterea cantitatilor din aceasta proteina eliberata in creier.
• Aromele identic naturale – substante care dau gust si miros alimentelor – le imita pe cele naturale, dar sunt obtinute chimic si se pare ca nu sunt lipsite de riscuri. Aromele identic naturale sau natural identice sunt o categorie distincta de arome, diferita de cea a aromelor sintetice cu care adeseori sunt confundate. Ambele tipuri de arome, si cele natural identice, si cele sintetice, se obtin chimic. Deosebirea esentiala dintre cele doua este ca, in cazul primelor, punctul de plecare este “matricea” aromelor din fructe si, respectiv, in cazul celor de-al doilea, structura moleculara nu seamana cu nicio aroma intalnita in natura.