Pe fondul consumului de alcool, al problemelor financiare tot mai accentuate din ultima perioada si al carentelor educationale, violenta domestica a devenit un fenomen din ce in ce mai ingrijorator, atat la nivelul tarii, cat si in Prahova. Potrivit datelor statistice prezentate de Inspectoratul Judetean de Politie Prahova – in cadrul deschiderii proiectului ,,Violenta domestica – o provocare pentru fiecare’’ – numarul sesizarilor inregistrate oficial in primele luni ale acestui an (310 cazuri) evidentiaza o crestere importanta, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (253 cazuri).
,,Statistica nu este insa relevanta. Numarul real al cazurilor de violenta domestica este in realitate de zeci de ori mai mare. La noi, la politie, se ajunge doar atunci cand nu mai este nimic de facut in familie. In plus, este foarte greu de intervenit si nici legislatia nu ne ajuta, pentru ca, de pilda, agresorul nu poate fi scos din locuinta ca in alte state’’, a declarat inspector Marian Popescu, in cadrul IJP Prahova. Dintre cele 310 cazuri sesizate anul acesta, in cele mai multe a fost vorba despre agresiuni asupra femeilor – 246 cazuri, 47 – asupra barbatilor si alte 17 asupra copiilor, victimele avand o varsta cuprinsa intre 6 si 67 de ani. Totusi, spre deosebire de anul trecut, a scazut numarul violentelor extreme, fiind mai putine omoruri si, in acelasi timp, in 2011 nu a fost inregistrat niciun caz de omor intre soti in primele noua luni. Daca ne referim la gradul de rudenie al persoanelor victime si agresori, cele mai multe cazuri s-au consumat intre soti si concubini, respectiv 151, alte 46 intre tata si fiu, 38 intre cumnati, 19 intre socru si ginere, 13 intre bunic si nepot, restul incadrandu-se la alte categorii.
,,Chiar daca se vorbeste mai mult despre violenta fizica, ar fi de subliniat ca abuzul psihologic este mai des intalnit in asemenea cazuri si, totodata, este si cel mai distructiv’’, a precizat si Paula Oprea, presedintele Asociatiei ,,Compassion and Care’’, initiatoarea proiectului. Aceasta a mai adaugat ca la asociatie se prezinta lunar, in medie, cinci persoane victime ale violentei in familie, cele mai multe fiind femei cu varste cuprinse intre 23 si 45 de ani, din Ploiesti si din comunele limitrofe. Victimele provin din toate categoriile sociale : cadre didactice, femei care lucreaza la birouri in diverse domenii, femei casnice, dar si infirmiere si confectionere.
C. Dobre