Dupa patru ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a primit, in sfarsit, „unda verde” pentru a exporta, incepand din 2012, carne de porc si produse din carne de porc pe piata intracomunitara, precum si in tarile terte. Reamintim ca livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti, au fost interzise pe piata UE in anul 2003, intrucat autoritatile europene considerau ca pesta porcina nu era inca tinuta sub control.
Potrivit specialistilor, reluarea exporturilor inseamna nu doar relansarea sectorului porcine din tara noastra, ci are efecte benefice si asupra dezvoltarii si a valorificarii productiei de cereale si plante tehnice. Totodata, se asteapta ca importurile de carne de porc sa scada, concomitent cu cresterea – pana la aproximativ 20.000 de tone echivalent carcasa – a cantitatilor destinate exporturilor intracomunitare, pentru echilibrarea balantei comerciale la acest produs. Ridicarea acestei bariere ar putea aduce Romaniei, doar in primul an de export, intre 600 de milioane si 1 miliard de euro, estimeaza reprezentantii industriei autohtone de profil.
Dupa cum ne-a confirmat directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova – George Stratulat, printre societatile comerciale care indeplinesc integral normele europene pentru a putea exporta, incepand din 2012, carne de porc si produse din carne de porc crescuti in Romania figureaza si 5 abatoare si 20 de fabrici de procesare a produselor din carne de porc cu sediul in judetul nostru.
C. DUMITRU