La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Uniunea Europeana a aprobat prelungirea cu inca un an, pana la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranzitie pentru atingerea cerintelor comunitare privind calitatea laptelui de vaca. Raportul ANSVSA arata, de exemplu, ca din totalul celor 784.200 de exploatatii (ferme) pentru productia de lapte de vaca existente in Romania, cu un efectiv de 3.110.000 de capete, 540.000 (adica 85 la suta) sunt exploatatii gospodaresti cu un efectiv de 1-3 capete. Decizia UE a avut la baza faptul ca 80 la suta din laptele furnizat de crescatorii de bovine din Romania fabricilor de procesare este conform reglementarilor comunitare.
„Prin aceasta decizie a UE, am reusit sa salvam de la o saracie cumplita micii gospodari, pentru care sumele obtinute din vanzarea laptelui reprezinta, nu de putine ori, singura sursa de venituri cu care isi intretin familiile. Nu in ultimul rand, am salvat milioane de bovine de la taiere pentru ca daca fermierii – mici sau mari – nu ar mai fi putut valorifica laptele de bovine catre firmele procesatoare este aproape sigur ca ar fi taiat animalele!”, afirma reprezentantii ANSVSA.