Una dintre pietrele de incercare la care sunt supusi, in prezent, solicitantii de fonduri europene – taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finantate – va deveni istorie de la 1 ianuarie 2012. Prin modificarea hotararii de Guvern privitoare la regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale regionale sau sectoriale, beneficiarii fondurilor nu vor mai avea obligatia sa contribuie, din surse proprii, la achitarea taxei pe valoarea adaugata.
Potrivit declaratiilor ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, modificarea reglementarilor respective „are in vedere doua obiective: pe de-o parte, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare prin faptul ca TVA devine eligibila, deci poate fi suportata din fondurile comunitare. Pe de alta parte, are un efect pozitiv asupra beneficiarilor care, astfel, vor putea sa-si deduca aceasta cheltuiala, care va fi suportata din fonduri UE”.
Ministrul Afacerilor Europene a precizat ca noile prevederi vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012. In termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a acestei hotarari, vor fi emise instructiuni de aplicare la nivelul autoritatilor de management.
Aceste schimbari vor fi in favoarea solicitantilor de fonduri europene care vor incheia contractele de finantare incepand cu anul 2012. Achitarea TVA este, in prezent, o problema pentru multe dintre autoritatile locale beneficiare ale finantarilor in cadrul unor programe europene, pentru ca valoarea taxei le supune la grele incercari de natura financiara.
Toate statele membre ale Uniunii Europene au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuiala eligibila.
V.STOICA