• Gaz Metan Medias – CSU Asesoft, astazi, ora 17:30, Digi Sport 3

Daca am arunca o privire strict asupra clasamentului Diviziei A, atunci, partida din aceasta seara ar propune, din start, o favorita. Totusi, in cazul in care intreprindem o cautare mai amanuntita si luam la bani marunti fiecare adversar intalnit de liderul Gaz Metan Medias, pana in acest moment, tragem o concluzie la indemana. Formatia de pe Tarnava Mare a intampinat probleme in fata echipelor cu pretentii, chiar daca, pana la intalnirea acestora, a avut grija sa-si betoneze moralul in compania codaselor.
Parcursul fara cusur al gruparii mediesene se datoreaza, mai ales, unei rotatii lungi a bancii de rezerve de care dispune antrenorul Ovidiu Teleaba. Instalat in functia de principal dupa despartirea de Bruno Soce, tehnician in mandatul caruia a ocupat rolul de secund, Teleaba s-a bucurat, din start, de sprijinul conducerii. Reinnoirea angajamentelor lui Howell, Mitchell si Ivanovic a reprezentat primul pas catre prosperitatea dorita de antrenorul ardelenilor, in vestiarul echipei.
In aceste conditii, plecarile lui Damien Kinloch si Uros Velickovic au trecut ca si neobservate, cu atat mai mult cu cat campania de achizitii a mediesenilor nici nu demarase, inca.

Au intinerit lotul

Scott VanderMeer si Craig Moore sunt singurele nume noi din angrenajul gazdelor, fata de editia precedenta de campionat. Cei doi jucatori americani, fiecare in varsta de 25 de ani, si-au croit loc sub comanda lui Teleaba, dupa ce, in prealabil, au facut cunostinta cu baschetul european, in Elvetia, respectiv Olanda.
Scott VanderMeer, un pivot de o cu totul alta factura in comparatie cu Kincloch, este baschetbalistul din tabara Gazului cu cel mai bun procentaj de la linia de libere (92%). VanderMeer nu a evoluat in ultima partida de campionat, de la Sibiu, americanul de 2.13 m resimtind o usoara accidentare la glezna piciorului drept.
In schimb, Craig Moore, un jucator croit pentru pozitia 2, este posesorul celui mai bun procentaj la aruncarile din actiune – 58%.
Moore detine si un record greu de egalat, in actualul sezon. Baschetbalistul american a reusit performanta de a puncta de 5 ori din spatele semicercului, in primul sfert al intalnirii de la Iasi.

Clujenii le-au venit de hac

Singura echipa care a invins-o pe Gaz Metan Medias, in acest sezon, este U Mobitelco. Clujenii s-au impus, insa, in mansa retur a optimilor de finala ale Cupei Romaniei, scor 56-55, intr-o partida in care ambele echipe au fost nevoite sa alinieze doar cate 4 jucatori straini.
Chiar si asa, succesul la limita obtinut de clujeni nu i-a deranjat cu nimic pe baietii lui Teleaba, care au obtinut calificarea in sferturi, gratie victoriei din confruntarea tur, 89-72.

Ultima victorie la Medis, in aprilie 2010

Gaz Metan Medias si CSU Asesoft s-au intalnit, in stagiunea precedenta, doar in sezonul regulat, de fiecare data ardelenii avand castig de cauza, 120-118, la Medias, respectiv 84-82, la Ploiesti.
Ultimul succes repurtat de elevii lui Arnautovic, in fieful mediesenilor, dateaza din luna aprilie a anului trecut, 93-80, in meciul secund din cadrul penultimului act al playoff-ului. Dintre jucatorii Asesoftului care au evoluat atunci, doar Burlacu, Szijarto si Dogaru mai fac obiectul confruntarii din aceasta seara. In schimb, Gaz Metan si-a pastrat, in linii mari, lotul de jucatori, pe teren urmand a se afla, si de aceasta data, romanii Dumitrescu, Nicoara, Dragusin si Jucan, precum si tandemul american Howell – Mitchell.
Bogdan Chitic
Foto: Ionut Badea