Dupa destramarea echipei CSU Ploiesti la inceputul anilor ’90, in Prahova nu a mai existat un club la care sa se practice rugby in mod organizat. De curand, insa, un tanar iubitor al sportului cu mingea ovala a initiat un proiect pentru a forma un club de rugby la Baicoi, orasul sau natal.

Revenit in tara in august, dupa un masterat la Maastricht, in Olanda, si o scurta perioada de lucru la Centrul de cercetare al UNICEF, Lucian Mircescu s-a ocupat sa-si transforme visul de a infiinta un club de rugby in realitate.
Alaturi de fostul international Cornel Scarlat, in prezent aflat in conducerea RC Grivita si membru in Comisia de Disciplina a Federatiei Romane, acesta a luat la rand scolile din Baicoi si din imprejurimi, la clasele V-VIII, pentru a realiza o prima selectie pentru o echipa de rugby. „Mi-am spus, initial, daca pot sa ma implic, de ce sa nu o fac, ce as putea sa pierd?! Astfel, cu ajutorul domnului Scarlat, am testat aceasta idee in scoli, pentru a sti daca este agreata de copii sau nu. Si, din cate se pare, a avut succes, din moment ce la primul antrenament, realizat pe 16 octombrie, am avut peste 30 de copii”, ne-a declarat entuziasmat Lucian.
Dupa selectie, acesta a cautat un spatiu in care echipa sa-si desfasoare activitatea, gasind, astfel, sprijinul celor care detin stadionul „Petrolul” din Baicoi, o baza sportiva cu toate facilitatile necesare unei formatii de rugby. In plus, primaria din localitate a acceptat sa le puna la dispozitie sala din Baicoi pentru antrenamentele din perioada de iarna. Astfel, cu baza materiala asigurata, clubul mai avea nevoie de un antrenor. Lucian l-a gasit pe acesta in persoana profesorului Gheorghe Neagu, de la Colegiul National „Nichita Stanescu” din Ploiesti, fost jucator de rugby, care a fost de acord cu propunerea de a deveni antrenorul echipei.
Pana acum, lucrurile au decurs foarte bine in demersurile pentru formarea clubului de rugby. „Am fost placut surprins sa intalnesc oameni care vor sa ne ajute fara sa aiba mari pretentii financiare. Chiar Federatia Romana ne-a pus la dispozitie echipament pe care l-am distribuit si in scolile la care ne‑am dus pentru selectie, in scopul de a promova acest sport in randul copiilor”, ne-a mai marturisit Lucian Mircescu.
De mentionat ca, in acest moment, la gruparea prahoveana nu se practica decat s-rugby, sport non-contact. „Din dorinta de a atrage copiii sa practice acest sport si sa se simta bine, nu ne bazam decat pe s-rugby, in care nu exista contact fizic, ci se pune accent pe a invata regulile de baza, anume pasare, miscarea pe teren”, a adaugat initiatorul proiectului.
Clubul va purta numele de “Aurora Baicoi”, iar din sezonul urmator se va inscrie in competitia organizata de Asociatia Municipala de Rugby Bucuresti. Pentru cine doreste informatii suplimentare in legatura cu echipa de rugby, cei din conducere pot fi contactati la numarul de telefon 0720/886.339 sau la adresa de e-mail: rugbybaicoi@gmail.com.
Petre APOSTOL