Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la o emisiune televizata, ca va demisiona de la conducerea Guvernului daca tintele economice asumate pentru anul viitor nu vor fi indeplinite, dar a evitat sa indice un termen clar in care este dispus sa se retraga din functie daca obiectivele vor fi ratate.
„Am facut tot ceea ce am putut in aceste conditii de criza. Faptul ca am pastrat cota unica de impozitare de 16% este un lucru bun. Noi am crescut TVA, dar in Ungaria este 27%. Anul 2012 va fi un an care va consolida ceea ce am facut in 2011. Ne asteptam ca anul 2012 sa se incheie cu o crestere economica. Demisia este intotdeauna pe masa in momentul in care aceste lucruri nu se respecta, pentru ca in fiecare zi iti masori politicile prin performanta. Analizele nu trebuie facute o data la sase luni, ci facute periodic, pentru ca numai asa poti sa te asigura ca ramai in graficul stabilit. Demisia nu trebuie facuta o data la sase luni, un guvern lucreaza responsabil in fiecare zi, nu o data la sase luni, dar imi asum inclusiv cu pretul demisiei mentinerea stabilitatii macroeconomice”, a declarat premierul Boc. Sustinand ca se doreste un buget fara tenta electorala si populista, cu un deficit de 1,9% in 2012 si 0% in 2013, premierul a mai adaugat:” Daca anul economic 2008 era sters din istoria Romaniei, romanii nu mai sufereau in 2009, 2010 si acum. Ne bazam pe minimum 6 miliarde de euro din fonduri europene in 2012. Aproximativ 90% dintre proiecte sunt deja semnate, fiind depasita faza licitatiilor. Nu mai stam sa pierdem timpul, ca pana acum, cu evaluari si licitatii. Economia nu poate lua locul politicului. Politicul poate scoate economia din criza, dar nu prin povesti, ci prin masuri concrete.
Despre relatia cu Traian Basescu, Emil Boc a declarat:”Imaginati-va ce ar fi insemnat in acesti ani ca, pe langa actuala situatie economica interna si internationala, sa mai fi suprapus o criza de genul unui conflict intre presedinte si premier. Uitati-va si in Franta, exista presedintele Sarkozy si primul ministru Fillon, in Romania exista acelasi sistem. Pentru ca lucrurile sa mearga bine in tara, cei doi trebuie sa colaboreze. Romania nu ar fi rezistat in acesti ani de criza daca nu era parteneriatul cu presedintele Romaniei, poate si cheia reusitei Romaniei sta in faptul ca presedintele si-a asumat alaturi de Guvern aceste masuri. Daca aveam la Cotroceni un presedinte care ar fi mers pe masuri populiste, tara era in colaps economic demult.”