• Desi Consiliul Judetean a castigat irevocabil la Curtea de Apel Ploiesti, sicanele legate de DJ 236 continua

Situatie fara precedent in justitia prahoveana: Institutia Prefectului solicita Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea unui proces deja finalizat. Se pare ca proiectul de construire a drumului judetean de centura DJ 236 – primul contract de finantare semnat in cadrul Polului de Crestere Ploiesti, beneficiar fiind Consiliul Judetean Prahova – a starnit orgolii atat de mari la conducerea Institutiei Prefectului incat s-a ajuns sa se ceara stramutarea unui proces care a fost incheiat inca de la inceputul lunii septembrie.
Astazi, pe rolul Instantei Supreme se afla solicitarea reprezentantului Guvernului in judetul Prahova de a stramuta procesul intentat Consiliului Judetean Prahova la o alta instanta din tara. Judecatorii Curtii de Apel Ploiesti s-au pronuntat deja irevocabil in legatura cu actiunea prin care Institutia Prefectului cerea anularea unei hotarari a consilierilor judeteni, prin care s-a aprobat valoarea despagubirilor acordate in vederea construirii DJ 236. Desi, practic, procesul pe care reprezentantii Prefecturii doresc sa-l stramute nu mai este pe rolul instantelor, astazi, magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor fi nevoiti sa judece o cauza… pierduta.
Institutia Prefectului a deschis, in primavara acestui an, actiune in justitie impotriva CJ Prahova pentru anularea hotararii privitoare la despagubiri, desi aceasta a fost votata si aprobata de catre alesii judeteni in anul 2010. Atat Tribunalul Prahova (care a respins actiunea ca tardiva), cat si Curtea de Apel Ploiesti au dat castig de cauza Consiliului Judetean.
Din cauza proceselor care au fost pe rol, demararea lucrarilor la drumul judetean de centura DJ 236 – la iesirea din zona de nord a municipiului Ploiesti – a fost intarziata, insa, in prezent, acestea sunt in graficul stabilit (foto) de catre beneficiar (Consiliul Judetean) cu societatea de constructii. La sfarsitul lunii octombrie, reprezentanti ai organismului intermediar de implementare a Programului Operational Regional (prin care se primesc fondurile europene pentru acest proiect) – Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia – au efectuat o vizita de monitorizare a evolutiei santierului de la iesire din Ploiesti.
Proiectul „Cresterea capacitatii de trafic prin realizarea legaturii rutiere intre DN1 si DN1B (realizarea drumului judetean de centura DJ236) in zona de nord a municipiului Ploiesti” are o valoare totala de 43.912.185,38 de lei, din care valoarea totala eligibila reprezinta 27.835.539 de lei. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea teritoriala durabila prin imbunatatirea infrastructurii rutiere si a relatiilor functionale dintre zonele urbane si rurale din cadrul Polului de Crestere Ploiesti – Prahova. Prin acest proiect se urmareste descongestionarea traficului in zona de nord a municipiului Ploiesti, prin separarea traficului de tranzit de cel al zonei comerciale Ploiesti Nord si de cel al zonei de productie si servicii, precum si de traficul periurban.
Violeta STOICA