• Ai o stare de spirit care se modifica dupa “cum se schimba vremea”? Ei bine, aceasta expresie s-ar putea sa aiba un sambure de adevar. Studiile care au urmarit comportamentele umane sustin teoria conform careia in anumite perioade ale anului suntem mai suparati si viata ne pare mai degraba gri decat roz. Mai mult, s-au identificat cu exactitate aceste perioade si s-au gasit si explicatii. De la poeti si compozitori pana la oamenii simpli, toti resimt nostalgia toamnei. Se instaleaza brusc si ne incearca un sentiment ciudat de regret. Specialistii presupun ca aceasta stare de regret se instaureaza in principal din cauza ca toamna reincep cele mai multe activitati (scoala, munca dupa concediile din vara).
______________________________________

• Expunerea la COV, chiar si la un nivel acceptat ca fiind sigur pentru sanatate, poate creste riscul aparitiei astmului bronsic la copii si produce iritarea ochilor si a tractului respirator, dureri de cap si ameteli. Din acest motiv, specialistii spun ca problema odorizantelor de camera este mai grava decat ne imaginam. Aproximativ 20% din populatie si 34% dintre persoanele care sufera de astm bronsic au probleme de sanatate din cauza acestor parfumuri, care au tendinta de a declansa unele alergii sau de a le inrautati pe cele existente.
______________________________________

• Ozonul este folosit din timpuri stravechi pentru sterilizarea si purificarea apei, fiind antiseptic si antimicrobian. Mai putin stiut este faptul ca se foloseste si in medicina, pentru tratarea multor boli, de la celulita pana la disfunctii erectile, hernii de disc, boli reumatismale, infectii si chiar ca adjuvant in tratarea cancerului. Ozonoterapia consta in injectarea subcutanata, musculara, intraarticulara sau insuflarea intrarectala sau vaginala a unui amestec de oxigen si ozon. Amestecul gazos este generat de un aparat special, care foloseste oxigen pur. Din acest oxigen, o mica parte este transformata in ozon, iar amestecul rezultat este folosit in tratamente.
______________________________________

• Procesul de lezare cerebrala cauzat de consumul excesiv de alcool apare mult mai devreme in cazul femeilor, atrage atentia un studiu suedez recent. Dupa patru ani de consum de alcool, in cazul femeilor se manifesta la nivel cerebral o reducere cu 50% a functiei neurotransmitatorului serotonina, modificare aparuta la barbati dupa 12 ani de abuz de alcool, se arata intr-un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Goteborg, Suedia. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au monitorizat activitatea cerebrala a 42 de persoane, o treime fiind femei. Serotonina este un neurotransmitator implicat, printre altele, in procesele afective (anxietate, depresie), intervenind si in producerea somnului.