Consiliul Judetean Prahova, in calitate de autoritate contractanta, a finalizat procedura de atribuire a serviciilor privind elaborarea hartilor de risc natural si a planurilor de risc detaliate pentru alunecari de teren.
Contractul, a carui valoare finala a fost la jumatate fata de valoarea estimata initial, a fost incheiat cu SC Transproiect 2001 SA Bucuresti, societate care, potrivit caietului de sarcini, va fi obligata sa prezinte autoritatii judetene hartile de risc natural pentru 12 localitati in care alunecarile de teren, in special, sunt un pericol real pentru localnici.
Realizarea planurilor de risc va costa 292.320 de lei, fara TVA, o parte a contractului incheiat cu societatea din Bucuresti putand fi subcontractat, pentru serviciile de culegere de date sau pentru redactarea hartilor de hazard.
Documentele vor fi elaborate pentru orasele Breaza, Sinaia, Slanic si pentru comunele Alunis, Bertea, Brebu, Cornu, Cosminele, Secaria, Sotrile, Stefesti si Telega.
Potrivit temei de proiectare, intocmirea acestor harti are drept scop prevenirea producerii unor calamitati naturale in judetul Prahova, precum si atenuarea efectelor acestora. In Prahova, 51 de localitati, (din totalul de 104 unitati administrativ-teritoriale), prezinta risc ridicat la alunecari de teren, iar zonele cu probabilitate mare de producere a alunecarilor de teren pe o perioada supusa analizei (cuprinsa intre anii 1998-2006) sunt in zona subcarpatica, la limita de nord a localitatilor Talea, Comarnic, Brebu, Bertea, Stefesti, Izvoarele, Cerasu si Starchiojd, dar si in alte doua sectoare cu diametrele cuprinse intre 4 si 6 km, din centrul comunei Valea Doftanei si din nordul comunei Cerasu, mentionate in harta de hazard a judetului Prahova, intocmita in anul 2007.
Hartile de risc pentru alunecari de teren, avizate si aprobate, fac parte din planurile de amenajare a teritoriului si de urbanism, si sunt necesare pentru instituirea masurilor specifice pentru atenuarea riscului natural, realizarea constructiilor si pentru utilizarea terenurilor.
V.STOICA