Faptul ca actualilor guvernanti le este gandul numai la functii nu mai reprezinta o noutate. Realitatea a demonstrat ca toate promisiunile facute acelora care le-au dat votul s-au pierdut in vant odata ce, prin birouri de partide sau de institutii publice, primul lucru care s-a facut a fost acela de impartire a posturilor.
„Da-mi mie, ia tu, de ce partidul X are atatia ministri, secretari de stat, directori, sefi de departamente, bagatori de seama etc – si noi nu” au fost, adesea, temele de discutie intre reprezentantii partidelor care au luat puterea si si-au impartit-o care cum au vrut. Devenita o traditie din patru in patru ani, dupa prezenta electoratului la vot, practica numirilor pe functii este insa imbunatatita in permanenta, in functie de pretentiile politicienilor care niciodata nu se multumesc cu tot ceea ce au primit intial. Este de ajuns sa se elibereze un post, din te miri ce motive si, exact ca lupii care se arunca asupra unei prazi, partidele vor sa-si puna omul lor.
Faptul ca politicienii nu se mai satura de functii e dovedit si de ceea ce s-a intamplat la Senat, dupa ce functia de presedinte a ramas vacanta. Toate partidele care sunt la putere au pus ochii pe scaunul ramas gol, ocuparea lui devenind pentru acestea o prioritate.
Nu mai conteaza ca este austeritate, ca este criza, ca mai este putin si ninge si se termina anul – cu siguranta cu minus, ca bugetul pe 2012 inca nu este aprobat. Nu. Conteaza cine este presedinte la Senat, ieri, liderii Coalitiei certandu-se serios pe tema aceasta.
De ce conteaza atat de mult un astfel de post? Din punct de vedere politic, reprezinta extrem de mult. Avand in vedere ca la anul sunt alegeri, conteaza sa te lauzi ca ai avut reprezentare in Parlament, respectiv ca ai detinut cele mai importante functii la nivel de stat, dupa aceea a presedintelui de tara.
Conteaza asta pentru electorat? Ii tine de foame sau de sete, i se mai mareste leafa macar si cu 10 lei? Nu se intampla asta nici macar in cazul membrilor partidului care castiga, pana la urma, si functia de presedinte de Senat!
Chestiunea cu functiile este doar asa, de fason, ca sa dea bine la eticheta ori la momentul in care se vor asterne pe hartie momente din istoria inca nescrisa a vremurilor de astazi.
Dincolo de faptul ca aceasta agitatie pe functii tine doar de orgoliul nemasurat al politicienilor ahtiati sa-si treaca in CV-urile lor cat mai multe titluri de glorie, o concluzie se poate trage insa: functia o sa bata , intotdeauna, interesul celor multi. Iar faptul ca se intampla ca acesti multi sa fie chiar aceia care o data la patru ani sunt chemati la urne aproape ca nu mai conteaza. Iar la anul, vor fi alegeri din nou !
Nicoleta DUMITRESCU