Un comitet consultativ al autoritatilor sanitare americane a recomandat recent extinderea si la baieti a vaccinarii generalizate impotriva Human Papilloma Virus /HPV/ transmis pe cale sexuala si responsabil pentru boli venerice si chiar anumite forme de cancer.
Vaccinarea impotriva HPV face deja obiectul recomandarilor federale pentru tinerele fete.
Aceste noi recomandari de vaccinare impotriva papillomavirusului uman pentru baietii de 11 si 12 ani trebuie acceptata de Centrele federale de control si preventie a bolilor /CDC/ ceea ce, in general, dureaza doua luni de la publicarea lor.
Dr. Anne Schuchat, directoarea Centrului National de Imunizare si pentru boli respiratorii din cadrul CDC, a salutat concluziile unanime ale comitetului stiintific format din treisprezece membri.
‘Recomandarile facute CDC de protejare de asemenea a baietilor impotriva HPV marcheaza o noua etapa in lupta tarii noastre impotriva cancerului’, a spus ea in timpul unui conferinte de presa telefonice.
Dr. Schuchat a subliniat faptul ca aproximativ 20 de milioane de americani sunt infectati cu HPV – responsabil cu aparitia mai multor forme de cancer (cancer de col uterin, de vulva, vagin, penis, anus, cavitatii bucale si gat).
Aceasta vaccinare ar permite de asemenea protejarea baietilor impotriva anumitor infectii transmise sexual, precum si impotriva anumitor forme de cancer.