Doua studii medicale recent publicate in “The Lancet” si “Pediatrics” – doua prestigioase reviste medicale – evidentiaza importanta si eficienta vaccinarii antigripale la copiii cu infectii acute de tract respirator inferior si astm bronsic.
Un studiu recent publicat in revista medicala “The Lancet”, cea mai prestigioasa revista medicala internationala, evidentiaza faptul ca la copiii cu infectii acute de cai respiratorii inferioare (IACRI), virusul gripal este ca si frecventa al doilea agent patogen identificat de catre medici.
Datele au rezultat in urma unui studiu realizat in Edinburgh, Marea Britanie, care a urmarit la nivel mondial incidenta gripei sezoniere asociate cu infectii acute de tract respirator inferior (IACRI) si a mortalitatii consecutive, la copiii cu varsta mai mica de 5 ani:
Estimarile specialistilor au aratat ca in 2008, la nivel mondial, aproximativ 90 milioane de copii au contractat gripa sezoniera. Aproximativ 20 de milioane de cazuri de gripa au fost asociate cu infectii acute de cai respiratorii inferioare (IACRI) .
In 2008, au existat intre 28.000 si 111.500 decese la copiii mici, care pot fi atribuite gripei asociate cu infectii acute de cai respiratorii inferioare (IACRI) – 99% din decesele survenite au fost inregistrate in tarile in curs de dezvoltare.
Monitorizarea atenta a evolutiei cazurilor de gripa in cadrul sistemelor nationale de monitorizare a bolilor infectioase este deosebit de importanta si sustinuta de catre autorii studiului. In acest fel, datele obtinute vor putea facilita prioritizarea interventiilor in cadrul sistemului sanitar, mai ales in zona de decizie a politicilor de vaccinare: universala si selectiva.
“Pediatrics”, cea mai citita si apreciata publicatie medicala din Statele Unite, intr-un articol recent atrage atentia asupra riscului ridicat de complicatii si deces din cauza gripei in randul copiilor astmatici.
Autorii studiului, mai multi medici infectionisti de renume, care fac parte din “Emerging Infections Network” (o retea medicala infiintata in 1995, formata din peste 1000 de medici infectionisti) indeamna clinicienii sa continue eforturile de crestere a ratei de vaccinare in randul copiilor cu astm.
Astmul bronsic constituie cea mai frecventa afectiune cronica in randul copiilor, care apare de obicei pe un fond alergic. Se stie, de asemenea, ca astmul creste riscul de complicatii si nevoia de spitalizare asociate gripei.
In urma analizei realizate in perioada 2003 – 2009 in randul copiilor spitalizati cu gripa sezoniera in Atlanta, Georgia s-au constatat urmatoarele:
• 32% dintre acestia aveau astm bronsic, iar varsta medie a copiilor s-a situat intre 5 si 7 ani
• 40 % dintre copiii cu astm diagnosticati cu gripa sezoniera au dezvoltat pneumonie
• 16% au necesitat ingrijiri la terapie intensiva
• 5% dintre copiii astmatici au dezvoltat insuficienta respiratorie
• mortalitatea inregistrata a fost de 1%.
Vaccinarea impotriva gripei ramane cea mai eficienta strategie de prevenire a gripei.” precizeaza autorii.
Din nefericire, in ciuda tuturor semnalelor de alarma ale medicilor, faptul ca gripa poate provoca boli grave la sugari, copii si tineri, precum si la pacientii varstnici, nu este inca 100% constientizata la nivel global.
Acesta este motivul pentru care in 2008, in Statele Unite, s-a adoptat recomandarea pentru vaccinarea antigripala anuala a tuturor copiilor cu varsta peste 6 luni. In 2010 s-a mers mai departe si tot in Statele Unite a fost adoptata recomandarea pentru imunizarea antigripala anuala pentru toata populatia cu varsta peste 6 luni.
Vaccinarea antigripala – cea mai eficienta modalitate de prevenire
Vaccinarea antigripala anuala este in continuare considerata drept cea mai eficienta modalitate de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia. Vaccinarea este deosebit de importanta pentru persoanele care prezinta un risc mai mare de complicatii sau deces provocate de gripa, precum si pentru cei care locuiesc cu sau ingrijesc aceste persoane
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani si care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, purtatori HIV, pentru toate persoanele cu varsta peste 65 de ani, gravide, precum si pentru medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici
Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), dar se poate realiza pe toata durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.
Organismul are nevoie de cel putin doua saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a produce anticorpi impotriva virusului
Imunitatea dureaza cel mult 1 an.