Fiscul va analiza comportamentul declarativ al contribuabilului pentru ultimii doi ani, in cazul obligatiilor cu termen de declarare lunara si ultimii 3 ani pentru contributiile cu termen de declarare trimestrial, iar daca va gasi cel putin 4 declaratii depuse in perioada analizata, atunci impozitarea se stabileste in mod automat, se arata in Ordinul pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, a taxelor si a contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat recent in Monitorul Oficial.
“Scopul actului normativ este adoptarea unei proceduri pentru stabilirea din oficiu de catre ANAF a impozitelor si a taxelor datorate de un contribuabil ce nu isi indeplineste obligatia declararii si depunerii declaratiilor de impunere. Se subintelege ca pentru aceste impozite stabilite din oficiu se poate aplica procedura executarii silite”, a declarat Adrian Benta, consultant fiscal la Bentaconsult.
Procedura se aplica contribuabililor persoane juridice, indiferent de forma de organizare, pentru toate categoriile de taxe si impozite cu obligatii declarative. Pentru TVA se adopta o procedura distincta, mai spune Benta.
• Anterior stabilirii din oficiu a sumelor datorate, ANAF va notifica respectivul contribuabil de nedepunerea declaratiei. Procedura estimarii din oficiu incepe daca acesta nu s-a conformat;
• Daca nu se identifica niciun fel de document pentru realizarea estimarii, nu se realizeaza impunerea din oficiu, iar contribuabilul este transferat la compartimentele de analiza a riscului fiscal;
Daca in termen de 60 de zile, de la stabilirea din oficiu a taxelor, contribuabilul declara sumele conform evidentei proprii, decizia de impunere din oficiu se desfiinteaza la data depunerii declaratiei.
Se analizeaza comportamentul declarativ al contribuabilului, pentru ultimele 24 de luni, in cazul obligatiilor cu termen de declarare lunara si ultimele 36 de luni pentru contributiile cu termen de declarare trimestriala.
Suma stabilita din oficiu pentru perioada nedeclarata se determina ca medie aritmetica a obligatiilor declarate anterior de contribuabil, actualizata cu indicele preturilor de consum.
Daca perioada de analiza se refera numai la anul curent, cum ar fi in cazul contribuabililor infiintati in anul in curs, in acest caz nu se efectueaza actualizarea la indicele preturilor de consum.
Procedura automata nu se aplica pentru impozitul pe profit datorat de organizatii si fundatii, sau pentru contribuabili ce cultiva plantele agricole, deoarece acestia platesc anual impozit pe profit. Pentru aceste situatii se aplica analiza documentara.
Astfel, aceste persoane analizeaza documentele ce sunt la dispozitie, din dosarul contribuabilului, cum sunt situatiile financiar-contabile, declaratii fiscale, fise fiscale, decizii de impunere, eventuale informatii obtinute de la terti.
Este in competenta acestor persoane sa estimeze volumul obligatiilor si sa aprecieze elementele analizei documentare, care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt.
• Pentru stabilirea din oficiu a TVA in cazul in care contribuabilul nu depune decontul de TVA, autoritatile au in vedere o perioada anterioara de 12 luni. Estimarea TVA de plata se face analizand situatia deconturilor de TVA depuse, situatia sumelor declarate in declaratiile informative pentru livrarile pe teritoriul national 394, sumele regasite in declaratiile recapitualive 390 si eventuale sume decarate in VIES de furnizori/clienti externi etc.
Daca in cadrul perioadei de 12 luni nu s-a depus niciun decont, perioada analizata se extinde la 24 de luni.
Pentru estimare se au in vedere doua situatii:
a) TVA colectata identificata in deconturile depuse;
b) TVA colectata identificata in declaratiile recapitulative/informative.
Pentru fiecare dintre aceste valori se stabileste o medie, prin raportarea sumelor identificate la perioadele la care se refera.