CFR Cluj – Petrolul Ploiesti 1-1 (0-1)

Stadion: “Dr. Constantin Radulescu”, Cluj. Spectatori: 5500. Au marcat: De Zerbi 58/ Borza 18.
CFR: Beto – Panin (82- Muresan), Cadu, Diogo, Camora – Peralta, Renan – Sougou, Ronny (73- Kapetanos), Bastos( 55- De Zerbi) – Weldon
Antrenor: Jorge Costa
Petrolul: Zimmerman – M. Tudor, Melinte, Sipovic, P. Stoica – Enescu, Barbulescu (88- Petrovic) – Oprita, Fl. Dumitru (72- Stoimirovic), Borza (58- Milea) – Negru
Antrenor: Valeriu Rachita
Arbitri: Ovidiu Hategan (Arad) – Octavian Sovre (Oradea), Adrian Ghinguleac (Bucuresti)
Avertismente: Cadu 62, Beto 78, Bastos 79 (de pe banca de rezerve)/ Sipovic 14, Melinte 28, Zimmerman 88
Jucatorul meciului: Danut Enescu

Exista atat de multe truisme in fotbal incat este greu de crezut ca ele nu sunt cunoscute chiar de cei implicati in fenomen. Meciul dintre CFR Cluj si Petrolul Ploiesti a scos in evidenta un astfel de truism, mai precis acela care spune ca nu trebuie sa iti subestimezi adversarul.
Fotbalistii CFR-ului, aflati „pe cai mari” inainte de startul meciului, laudati de toata lumea pentru prestatiile lor anterioare, s-au culcat pe o ureche, au crezut ca Petrolul e victima sigura si „s-au ars”.
De partea cealalta, ploiestenii au confirmat faptul ca alcatuiesc o echipa „de deplasare”, capabila sa absoarba presiunea adversarului, mai ales atunci cand acesta este lipsit de luciditate pe faza de constructie.
Rachita l-a titularizat pe Zimmerman in poarta Petrolului, a apelat la Mihai Tudor pentru a acoperi banda dreapta a defensivei si l-a trimis pe Vali Negru in avanposturi. Dar, mai mult ca orice, el a fost inspirat de aceasta data ca nu a renuntat la cuplul de mijlocasi defensivi format din Danut Enescu si Valentin Barbulescu, cei doi avand un rol esential in stabilirea rezultatului final.
Prima faza cu adevarat importanta a meciului a avut loc in minutul 17. Borza a executat o lovitura libera de pe partea dreapta, iar Peralta, neglijent, a facut hent in careu. Penaltiul just acordat a fost ratat de Borza, dar mingea respinsa de portarul Beto a ajuns tot la jucatorul Petrolului, care a deschis scorul (min 18).
CFR a incercat sa replice rapid, s-a aruncat in atac, dar fara sa ameninte in mod real poarta lui Zimmerman. Mai mult, dupa un corner, Vali Negru a reluat paralel cu poarta, ratand sansa unui 2-0 pentru Petrolul.
In minutul 30, Sougou a avut o ocazie importanta de gol, dar a ezitat sa traga la poarta si a fost blocat. La faza imediat urmatoare, Sipovic a facut un hent la fel de clar in careu, precum cel al lui Peralta, dar de aceasta data Hategan nu a mai acordat cuvenitul penalti pentru CFR, intrand in colimatorul gazdelor, pe buna dreptate.
Intrata cu avantaj la pauza, gruparea petrolista s-a aparat eroic in partea a doua a meciului si , dupa ce Oprita ratat o ocazie mare pentru Petrolul, CFR a pus stapanire pe joc. Dupa golul egalizator al lui De Zerbi (min 58), precedat de o actiune a lui Weldon, ardelenii au fortat si golul victoriei.
Acesta putea veni in minutul 92, atunci cand centrarea lui De Zerbi a fost reluata din 4 metri de Weldon direct in portarul Petrolului.
S-a incheiat 1-1 si Petrolul a oprit seria infrangerilor consecutive, obtinand primul punct in ultimele patru meciuri jucate. La final, clujenii au incercat sa-si mascheze jocul foarte slab aruncand responsabilitatea rezultatului pe arbitrul Hategan, in vreme ce Rachita a avut, in sfarsit, un discurs realist, vorbind despre importanta acestui punct castigat si despre viitoarele meciuri cu Vointa Sibiu si CS Mioveni, formatii considerate contracandidate in lupta pentru evitarea retrogradarii!
Edi MOLDOVAN