Desi, potrivit legislatiei in vigoare privind transparenta in administratia publica, autoritatile locale au obligatia de a publica, din oficiu, inclusiv pe paginile web, informatii referitoare la activitatea primariilor si hotararile luate de catre consiliile locale, putini reprezentanti ai autoritatilor prahovene tin cont de aceasta prevedere legala.
Pentru ca, in Prahova, avem 104 primarii, la care se adauga Consiliul Judetean Prahova, sa luam exemplul modului in care este privita transparenta autoritatilor publice din cele 12 orase si cele doua municipii ale judetului.
La Ploiesti, este bine cunoscuta, deja, lipsa de transparenta privitoare la modul in care se gestioneaza fondurile publice. Desi situatiile financiare ale Primariei Ploiesti ar trebui sa fie aduse la cunostinta publicului contribuabil, trimestrial, pe site-ul oficial al acestei institutii pot fi remarcate cheltuielile si veniturile la data de 31 august… 2010. La zi in privinta transparentei, pe portalul municipalitatii ploiestene sunt publicate doar proiectele de hotarari sau hotararile luate de catre consilierii locali. In rest, informatiile privind situatia imprumuturilor interne sunt de la inceputul anului, executia bugetara este doar prin sertarele functionarilor de la Directia Economica a Primariei Ploiesti, ultimele date in aceasta privinta fiind aferente sfarsitului anului 2010!
Cel de-al doilea municipiu al judetului Prahova – Campina – da clasa celui care este si resedinta de judet. Informatiile din oficiu publicate de Primaria Campina tin ritmul aproape cu tot ceea ce se petrece pe raza acestui oras.
Dintre cele 12 orase si doua municipii prahovene, desi are multe lipsuri in alte privinte, autoritatea locala din Azuga este una dintre cele mai transparente de pe raza administrativ-teritoriala a judetului. Primaria din localitate a publicat, pe langa executia bugetului local la data de 30 septembrie 2011, inclusiv informatiile privind situatia la zi a imprumuturilor interne si externe pe care le are de returnat orasul Azuga. Pe langa aceste informatii strict financiare, reprezentantii autoritatii locale au dat publicitatii, online, lista obiectivelor de investitii realizate sau in curs de finalizare in anul 2011.
Locuitorii din Slanic si din Boldesti Scaeni care ar putea fi interesati de modul in care au evoluat bugetele de venituri si de cheltuieli ale acestor doua orase au ocazia, de asemenea, sa le „lectureze” pe paginile web ale autoritatilor locale respective.
Cel mai putin transparente primarii prahovene sunt cele din Comarnic (unde, anul acesta au fost publicate, pe site-ul oficial, doar doua hotarari ale consilierilor locali), Plopeni si Urlati. Cel din urma oras nu dispune de nicio informatie publica, autoritatile putand fi considerate „repetente” la capitolul transparentei online.
Violeta STOICA