Sprijin financiar nerambursabil pentru dezvoltarea de intreprinderi sociale
ONG care doresc sa infiinteze intreprinderi sociale sau cele care au deja o intreprindere sociala functionala si doresc sa o dezvolte pot participa la ,,Competitia intreprinderilor sociale NESsT 2011- 2012’’, in cadrul careia pot obtine fonduri nerambursabile si asistenta tehnica prin implementarea planurilor de afaceri propuse. Termenul de depunere a solicitarii in acest sens este de 7 noiembrie 2011, iar valoarea finantarii va fi 10.000 de dolari.
ONG selectate vor parcurge un proces de consolidare a capacitatii de derulare si dezvoltare a activitatilor specifice intreprinderilor sociale, constand in trei etape: pregatirea organizationala si studiul de prefezabilitate al ideilor initiale de afaceri (decembrie 2011 – ianuarie 2012), apoi studiul de fezabilitate pentru o idee promitatoare de intreprindere sociala sau dezvoltarea unei intreprinderi sociale functionale (martie – mai 2012) si cea de-a treia etapa ce consta in elaborarea unui plan de afaceri pentru implementarea/dezvoltarea intreprinderii sociale (iunie – august 2012). Organizatiile care au deja un plan de afaceri sau o intreprindere sociala functionala vor fi evaluate individual, pentru a stabili nivelul de pregatire al acestora, si determinarea etapei potrivite cand acestea se pot alatura procesului NESsT.
Cadrele medicale se vaccineaza tot mai putin
In ultimii ani, in Romania s-a inregistrat o scadere considerabila a ratei vaccinarii, atat in randul populatiei, cat si al cadrelor medicale. Astfel, potrivit statisticilor, anul trecut s-a vaccinat doar 5,6% din populatia generala, in timp ce, acum doi ani, procentul persoanelor vaccinate era de 16,6%. Si asta in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o medie a vaccinarii de 30%. In ceea ce priveste personalul medical, in ultimele cinci sezoane, procentul celor care s-au vaccinat a scazut cu mai mult de 20%. Daca, in 2007-2008, cadrele medicale s-au imunizat in procent de 89,4%, iar in sezonul 2008-2009 procentul a fost de aproximativ 100%, anul trecut s-au vaccinat doar 63,9%.
Examenul de rezidentiat – pe 20 noiembrie
Peste 700 de medicinisti au sustinut duminica, 23 octombrie, simularea nationala a examenului de rezidentiat din acest an. Evenimentul, aflat la a doua editie, a fost organizat de Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania (SSCR), prin centrul coordonator SSCR Cluj, impreuna cu Universitatile de Medicina si Farmacie si Facultatile de Medicina din tara. Din totalul participantilor, 585 au dat simularea la medicina generala si 123, la medicina dentara. Reamintim ca Ministerul Sanatatii va organiza, pe data de 20 noiembrie a.c., concursul de rezidentiat, la care s-au inscris 5.030 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie, care vor concura pe 3.810 locuri si posturi scoase la concurs. Spre deosebire de anii trecuti, anul acesta, concursul se va desfasura, descentralizat, in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Tg. Mures si Timisoara. In premiera, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematica unica si respectand o metodologie unica, in conformitate cu legislatia in vigoare. Posturile scoase la concurs pentru care nu vor fi candidati inscrisi sau posturile pentru care candidatii nu obtin punctajul minim de promovare nu vor putea fi alese de catre alti candidati.