Conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), statul nu va mai acorda subventii de la bugetul de stat prin “Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala”.
Potrivit proiectului de ordonanta, de subventiile de la bugetul de stat vor mai beneficia numai persoanele care si-au inregistrat solicitarile la consiliile locale inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Dupa intrarea in vigoare a actului normativ propus de MDRT, statul nu va mai acorda subventii de la bugetul de stat pentru construirea locuintelor.
Conform MDRT, masura a fost luata pentru ca, pana in prezent, de la bugetul de stat nu au putut fi decontate subventiile solicitate la plata de catre consiliile locale pentru locuintele finalizate, desi exista legislatie in acest sens. ,,Amanarea adoptarii prezentei ordonante de urgenta ar avea consecinte negative asupra Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, neexistand suficiente surse de finantare a programului la bugetul de stat, in contextul economic actual. Neadoptarea in regim de urgenta a acestei ordonante ar conduce la imposibilitatea asigurarii, de la bugetul de stat, a sumelor necesare acordarii subventiilor deja solicitate la plata de catre consiliile locale, in conformitate cu prevederile Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala’’, se precizeaza in documentul MDRT. Pana in prezent, statul acorda prin programul guvernamental o subventie pentru construirea unei locuinte prin credit ipotecar in cuantum de 30% din costurile de constructie a acesteia, dar nu mai mult decat valoarea echivalenta in lei a 15.000 de euro si nu mai mult decat valoarea creditului ipotecar contractat.
C. Dobre