Sindicatele au propus reprezentantilor FMI sa discute cu Guvernul astfel incat salariile si pensiile sa fie indexate cel putin cu rata inflatiei in 2012, iar delegatia FMI a fost de acord ca salariatii si pensionarii trebuie protejati, dar a spus ca nu se ocupa de bugetul Romaniei.
Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat ieri, la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International si Comisiei Europene, ca sindicatele au facut o propunere insotita de calcule si analize de impact cu privire la un mecanism de protejare a salariilor si pensiilor cel putin in ceea ce priveste inflatia anul urmator. Reprezentantii FMI au spus ca ei nu manageriaza la nivel micro bugetul Romaniei aceasta fiind treaba Guvernului, ei fiind interesati de tintele macro, dar au fost de acord cu propunerea sindicalistilor. “FMI a fost de acord cu propunerea noastra de protejare a celor peste 6 milioane de cetateni, salariati si pensionari, pentru a nu impinge aceasta populatie vulnerabila spre zona de creditare”, a spus Dumitru Costin. La randul sau, vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a prezentat celor de la FMI si Comisiei Europene, principala problema in acest moment in Romania, respectiv imposibilitatea de a colecta taxe, doar 28% fiind preluate in prezent. Din aceasta cauza bugetul nu poate face fata problemei, iar raspunderea cade pe umerii pensionarilor si ai salariatilor. “Guvernul nu se atinge de coruptie, iar in momentul de fata aceasta este principala problema a Romaniei”, a spus Liviu Apostoiu. Sindicatele au precizat ca iau in calcul actiuni sindicale in cazul in care salariile vor fi inghetate, dar aceasta problema nu a fost discutata cu cei de la FMI.
Pe de alta parte, reprezentantii angajatilor au mai discutat si despre faptul ca Guvernul nu aplica nici propriile legi cu care sindicalistii nu au fost de acord, ca de exemplu Legea dialogului social.
In ceea ce priveste sectoarele de stat care se afla in vizorul Guvernului, delegatia FMI a aratat ca nu este de acord cu desfiintarea societatilor din aceste domenii.
Liderul BNS a amintit in fata reprezentantilor FMI si faptul ca piata muncii din Romania este administrata rudimentar, realitate care se vede in indicatorii economici, “in prestatiile acordate haotic”.
Costin a atras atentia inca o data reprezentantilor FMI ca Guvernul incalca directivele Uniunii Europene si conventii ale Organizatiei Internationale a Muncii.
De asemenea, au fost luate in discutie si probleme legate de sectoare ca energia, agricultura, posta, zona extractiva unde in continuare mii de angajati isi vor pierde locurile de munca. “Am vorbit cu cei de la Comisie si de la FMI despre politici care trebuie luate urgent, care sa se adrese unor categorii aparte cum sunt tinerii, persoanele peste 45 de ani, populatia din agricultura, minoritati sau persoanele cu handicap”, a spus liderul BNS.