Numarul studentilor a scazut in ultimii patru ani, iar cei care provin din medii dezavantajate reprezinta doar 15 la suta din total, in 2010 avand studii universitare doar 18 la suta dintre tinerii cu varste intre 30 si 34 de ani, potrivit unui studiu al Aliantei Organizatiilor Studentesti.
“Importanta acordata dimensiunii sociale a educatiei reprezinta o oglinda a nivelului de responsabilitate si constientizare a modului in care conducatorii tarii servesc interesele Romaniei”, sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) intr-un comunicat de ieri.
Potrivit ANOSR, ministrii Educatiei, reuniti la Londra, in cadrul intalnirii oficiale Bologna, reafirma importanta ca studentii sa-si finalizeze studiile fara obstacole legate de background-ul socio-economic. “Ne vom continua eforturile de a asigura servicii studentesti adecvate, de a asigura flexibilitatea traseelor educationale si de a largi participarea la toate nivelurile pe baza principiului egalitatii de sanse”, au spus ministrii Educatiei, citati in comunicat.
In acest context, ANOSR prezinta concluziile unei analize care reflecta atat modul in care politicile de echitate au efect in Romania, cat si situatia caminelor si a cantinelor studentesti. Numarul studentilor din Romania a scazut in ultimii patru ani cu 0,79133 la suta, ajungand in anul universitar 2009-2010 la 579.512 studenti inmatriculati in universitatile de stat la toate formele de studiu.
In 2010, Romania a avut 18,1 la suta tineri cu varsta intre 30 si 34 de ani care aveau studii universitare, ocupand unul dintre ultimele locuri la acest capitol, impreuna cu Macedonia si Turcia, ceea ce trage, practic, in jos media europeana, sustin studentii.
Desi in Romania, conform datelor adunate in 2008, 45 la suta din populatie provine din mediul rural, iar populatia cu risc de saracie si excluziune sociala este de 44,2 la suta. Doar 15,47 la suta din numarul total de studenti inmatriculati in universitatile de stat provin din medii socio-economice dezavantajate. In Romania, numarul persoanelor cu dizabilitati cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani reprezinta 2,06 la suta din numarul total de adulti din aceasta grupa de varsta. In niciuna dintre universitatile de stat procentul acestor studenti, din totalul celor inmatriculati la forme de invatamant cu frecventa si frecventa redusa, nu depaseste insa 0,5 la suta. Numarul locurilor in camine a crescut in ultimii patru ani cu doar 4,3 la suta. Institutiile de invatamant superior de stat din Romania solutioneaza pozitiv aproximativ 70 la suta din cererile de cazare ale studentilor, potrivit ANOSR.
Unele universitati de stat nu reusesc sa acopere nici macar 50 la suta din numarul total de cereri depuse de studenti. Exista universitati de stat care nu detin camine sau cantine proprii. Exista inca universitati care percep taxe de rulment desi acestea sunt ilegale (sub aceasta denumire sau integrate in costurile regiei de camin aferente primei luni de cazare), se mai arata in comunicat. “In Romania, se resimt inca efectele inechitatii sistemului educational prin existenta barierelor de natura economica si sociala, adevarate obstacole pentru studenti in calea accesarii, urmarii si finalizarii unui traseu educational de calitate. Educatia ajunge, astfel, dintr-un drept garantat prin Constitutie, intr-o promisiune iluzorie blocata de obligatii financiare greu sau imposibil de acoperit”, a spus presedintele ANOSR, Daniela Alexe, citata in comunicat.