Actualul Cod Civil, intrat in vigoare incepand cu data de 1 octombrie 2011, include o serie de prevederi noi in materia raspunderii civile, intre care figureaza, de exemplu, si posibilitatea ca succesorii persoanelor decedate in accidentele de circulatie – si incriminate de uciderea din culpa pe latura civila – sa solicite in instanta si cheltuieli cauzate cu inmormantarea, respectiv pomenile cerute de traditiile crestinesti, facute la 7 zile, 40 de zile, 3 luni, 6 luni, 9 luni si un an de la trecerea in nefiinta a persoanei dragi.
Dupa cum ne-a precizat judecatorul Florentin Teisanu – purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Ploiesti, pana in momentul de fata, legea prevedea acordarea unor asemenea despagubiri numai in cazul in care prejudiciul se considera a fi cert, lichid si exigibil, adica ceva palpabil. „Noul Cod Civil prevede insa ca se vor putea acorda despagubiri, din partea instantei, si pentru un prejudiciu viitor, insa numai daca producerea lui este neindoielnica. Probabil ca legea face trimitere mai ales in cauzele penale, adica la acele cheltuieli cu inmormantarea si pomenile pe care le solicitau succesorii celor decedati in accidentele de circulatie si incriminate de uciderea din culpa, pe latura civila. Multi veneau si solicitau instantei sa le acorde cheltuieli si cu privire la pomenile pe care le vor face la 1 luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni – depinde in ce perioada a procesului erau – dar aceste cheltuieli nu se acordau, pentru ca nu se considerau a fi niste cheltuieli certe, lichide si exigibile”, a adaugat interlocutorul nostru. Pentru acordarea acestor cheltuieli, persoanele interesate vor trebui sa prezinte instantei, drept probe, dupa caz, facturi sau chitante fiscale (din care sa rezulte ca au cumparat cosciug, carne, ulei, orez, paine, lumanari, tamaie etc) sau probe cu martori.
O alta noutate introdusa in Codul Civil se refera la faptul ca „acela care ocupa un imobil, chiar fara niciun titlu, raspunde pentru prejudiciul cauzat prin caderea sau aruncarea din imobil a unui lucru”. Pana acum, nu exista o astfel de reglementare, deci, practic, nu exista o persoana direct raspunzatoare, in speta proprietarul sau cel care detinea vreun titlu privitor la acel imobil.
D. CONSTANTIN