Luna aceasta, aproximativ jumatate dintre cei 1.544 de angajati ai binecunoscutei intreprinderi producatoare de utilaj petrolier Upetrom 1 Mai Ploiesti urmeaza a ingrosa randul somerilor, din cauza lipsei acute de comenzi. De altfel, primul lot a si trecut, alaltaieri, pe la Serviciul personal al uzinei, pentru a semna nota de lichidare. Intre timp, angajatii au dat in judecata conducerea societatii, motivand ca nu s-ar fi respectat prevederile vechiului contract colectiv de munca, primul termen de judecata fixat de Tribunalul Prahova fiind pe data de 21 octombrie 2011.
Dupa cum am mai scris in cotidianul „Prahova”, membrii celor doua sindicate de la societatea comerciala Upetrom – Sindicatul Liber Independent 1 Mai si, respectiv, Sindicatul Liber Metalurgistul – au organizat, in aceasta vara, mai multe actiuni de protest in curtea uzinei. Constantin Lazar, secretarul CNSLR „Fratia” – Filiala Prahova (n.n. – confederatie la care sunt afiliate cele doua sindicate) ne-a precizat, ieri, ca angajatii uzinei sunt, in principal, nemultumiti ca urmare a refuzului conducerii intreprinderii de a prelungi vechiul contract colectiv de munca, in care se prevedea ca, in eventualitatea unei disponibilizari colective, angajatii afectati sa beneficieze de 12 salarii compensatorii. „In consecinta, actualele disponibilizari au loc in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura, aceasta insemnand ca bietii oameni vor incasa, drept plati compensatorii, doar un singur salariu (adica in jur de 11 milioane de lei vechi net), in loc de 12 salarii”, a adaugat interlocutorul nostru.
De precizat ca, in afara dosarului amintit, sindicalistii de la Upetrom au mai actionat in instanta conducerea uzinei si pentru neacordarea primelor de vacanta si de Craciun. Primul termen fixat de Tribunalul Prahova a fost pe 12 octombrie, insa, din diverse motive, acesta a fost amanat pentru data de 16 noiembrie 2011.
D. CONSTANTIN