La sfarsitul lunii septembrie 2010, in urma unei licitatii restranse accelerate, Primaria Ploiesti a incheiat un acord-cadru de servicii de consultanta si proiectare tehnica pentru realizarea documentatiilor de finantare (inclusiv cele pentru licitatii) pentru proiectele municipalitatii ploiestene.
Astfel, Intergroup Engineering SRL din Bucuresti a devenit consultantul Primariei Ploiesti care se ocupa de realizarea actelor premergatoare depunerii spre finantare a obiectivelor de investitii de pe raza orasului, contra unei sume totale de 12 milioane de euro!
Angajarea unei firme de consultanta pentru realizarea proiectelor cu finantare europeana este deja o obisnuinta printre autoritatile locale, insa atunci cand se incheie contracte subsecvente inclusiv pentru… reabilitarea blocurilor din Ploiesti, finantate din surse bugetare, situatia se schimba.
Potrivit datelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, pana in prezent, municipalitatea ploiesteana a incheiat, deja, sapte contracte subsecvente cu Intergroup Engineering. Dintre acestea, cea mai mica valoare o are reabilitarea Centrului de primire in regim de urgenta „Ciresarii”, documentatia realizata de catre consultant avand o valoare de 183.659 de lei. Consultanta si proiectarea tehnica pentru realizarea documentatiei de finantare pentru proiectul Parcul Municipal Ploiesti Vest s-au ridicat la 4,9 milioane de lei, iar documentatia pentru reabilitarea traseului tramvaiului 101 – la aproape 6,6 milioane de lei. Daca proiectele mentionate sunt in lista pentru obtinerea finantarilor europene, firma de consultanta a mai incheiat cu Primaria Ploiesti inca doua contracte (de 1,3 milioane de lei, respectiv 509,393 de lei), privind documentatia si proiectarea tehnica pentru realizarea reabilitarii termice a blocurilor din oras.
Interesant este ca documentatia depusa initial pentru organizarea licitatiei vizand incheierea contractelor de lucrari de reabilitare termica a blocurilor din Ploiesti a fost respinsa de catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), din cauza unor prevederi din caietul de sarcini considerate limitative. In aceasta privinta, a fost nevoie de refacerea documentatiei, astfel ca licitatiile care ar fi trebuit sa aiba loc in vara au fost amanate pentru zilele de 10 si 11 octombrie 2011.
Astfel, in data de 10 octombrie, vor avea loc licitatiile pentru contractele de lucrari de reabilitare termica a unor blocuri din Nord (estimate la 11,6 milioane de lei) si Malu Rosu (circa 13,5 milioane de lei), iar in 11 octombrie se vor deschide ofertele pentru zona Vest I (valoare estimata la 18,7 milioane de lei) si Vest II (valoare estimata la 8,78 milioane de lei).
Trebuie mentionat ca valoarea totala a reabilitarilor scoase la licitatie depaseste 52 de milioane de lei, adica peste 10 milioane de euro, iar, potrivit declaratiilor facute de catre reprezentantii Primariei Ploiesti in cadrul sedintei consilierilor locali, de saptamana trecuta, momentan ar exista doar vreo opt milioane de lei pentru aceasta destinatie.
V.STOICA