Ploiestenii care locuiesc in cartierul Mihai Bravu pot fi considerati cei mai napastuiti de soarta, in privinta aerului pe care sunt nevoiti sa il respire. Pentru ca, asa cum insusi comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova declara recent, inspectorii nu au bani de combustibil pentru a merge pe teren, locuitorii cartierului din zona de Est trebuie sa se baricadeze in case, sa nu mai deschida ferestrele si, eventual, in ultima instanta, sa paraseasca, in masa, acest cartier poluat din cale-afara.

In noaptea de sambata spre duminica, un strat gros de pulberi fine – asemanatoare cimentului – s-a asternut pe strazile din zona Mihai Bravu. Pe buna dreptate, oamenii si-au pus intrebarea cat poate fi de daunator pentru sanatatea aparatului respirator acest praf, dat fiind ca umezirea lui dadea nastere unei pelicule lipicioase. Dupa cum se observa in imaginea alaturata, pulberea fina a fost vizibila in special pe autoturismele ramase parcate, peste noapte, pe strazile cartierului, oamenii fiind nevoiti sa isi spele cu insistenta masinile pentru a scapa de praful de ciment.
Probele ridicate – pe care le punem la dispozitia responsabililor cu protectia mediului, in cazul in care ii intereseaza cu adevarat calitatea aerului pe care il respira ploiestenii – sunt putin abrazive, de culoare gri deschis si foarte fine. Prin urmare, plamanii locuitorilor orasului au respirat, duminica dimineata, un praf asemanator cenusii vulcanice.
Duminica, la pranz, Garda de Mediu Prahova dormea! Nimeni nu a raspuns la dispeceratul acestei institutii, poate si pentru ca nu exista serviciu de permanenta. De ce ar exista, cand in Ploiesti totul „se inscrie in parametrii normali?”. De fapt, inactivitatea Garzii de Mediu Prahova a intrat in vizorul parlamentarului PSD Iulian Badescu, senatorul social-democrat declansand o campanie de strangere de semnaturi pentru sustinerea combaterii poluarii in municipiul Ploiesti.
Potrivit calitateaer.ro, singura statie de masurare a posibililor poluatori care a indicat valori crescute ale pulberilor in suspensie a fost PH 3, situata in comuna Blejoi, satul Blejoi. Incepand cu ora 1.00 a diminetii de duminica, aceasta a inregistrat cresteri semnificative la pulberi in suspensie, care au depasit valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane (care, pentru PM10 – pulberile in suspensie – este de 50 de micrograme/ metru cub). Masuratorile din noaptea de sambata spre duminica inregistrate de aceasta statie au aratat, timp de cateva ore, ca pulberile in suspensie (PM10) au atins valori cotate la peste 55 de micrograme pe metru cub.
Pulberile in suspensie PM10 si PM2,5 sunt particule lichide si solide cu diametrul foarte mic. Surse naturale pot fi eruptiile vulcanice, eroziunea rocilor si dispersia polenului. Surse produse de mana omului sunt legate de activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei si centralele termoelectrice. Sanatatea oamenilor are de suferit din cauza acestor prafuri, pentru ca toxicitatea lor este cauzata nu numai de caracteristicile fizico-chimice, dar si de dimensiunile reduse ale acestora. Cele cu diametru de la 5-10 (PM10) la 2,5-5 (PM2,5) prezinta un risc mai mare de a patrunde in alveolele pulmonare, provocand inflamatii si intoxicatii ale sistemului respirator.
Prin urmare, ploiesteni, purtati masti de protectie cand treceti prin cartierul Mihai Bravu! Locuitorii acestei zone din municipiu au deja plamanii „beton”!
Violeta STOICA