În anul 1989 Adunarea Generală a O.N.U. a stabilit ca a doua zi de miercuri din luna octombrie să fie desemnată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, iar în anul 2001 au decis să menţină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.
În acest an, 12 octombrie este declarată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, scopul fiind de a promova o cultură de reducere a riscului de dezastre naturale în întreaga lume. Astfel este un moment bun pentru toţi cei implicaţi în reducerea riscului de dezastre în a evidenţia modul în care mici acţiuni de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru.
Cu această ocazie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova declară ziua de miercuri, 12 octombrie „Ziua porţilor deschise” (între orele 10:00-12:00) la sediul inspectoratului din str. Rudului nr.96, unde se vor desfăşura multiple activităţi, astfel: activităţi tehnico-aplicative, vizionarea unor materiale video referitoare la manifestarea negativă a unor situaţii de urgenţă, exerciţii demonstrative şi prezentarea tehnicii şi materialelor de intervenţie specifice.