• Pe anumite suprafete, cultura de rapita a fost deja compromisa

Dupa un an agricol 2011 considerat a fi, in opinia ministrului Valeriu Tabara, „printre cei mai buni din ultimele trei decenii”, ar putea urma un altul, din nefericire, cu serioase probleme pentru fermieri, inclusiv pentru cei din Prahova. Motivul? Lipsa, de circa o luna si jumatate, a precipitatiilor, din care cauza deficitul de apa din sol a ajuns, in opinia specialistilor, la 1.500 mc la hectar. Drept urmare, nu sunt asigurate conditiile adecvate pentru a se putea ara – bolovanii lasati in urma de tractoare avand dimensiuni considerabile – si nici semana culturile agricole de toamna.
In urma unei discutii avute, ieri, cu directorul Directiei Agricole Prahova, Aurel Anghel, acesta ne-a declarat ca a primit, deja, numeroase semnale de ingrijorare referitoare la consecintele secetei, indeosebi din partea agricultorilor din zona de sud a judetului, care sunt cei mai afectati: Draganesti, Gherghita, Fulga, Puchenii Mari, Dumbrava, Balta Doamnei, Salciile s.a. „In ceea ce priveste culturile de grau, orz sau orzoaica, n-ar fi probleme cu totul deosebite, intrucat perioada optima de insamantare este intre 20 septembrie si 20 octombrie. Daca, in zilele urmatoare, ar ploua cateva zile, iar cantitatea de precipitatii cazuta ar fi de cel putin 15 litri/mp, s-ar putea recupera deficitul de apa din sol existent in momentul de fata. In schimb, in cazul rapitei, nu prea se mai poate face nimic, din pacate, deoarece epoca optima de insamantare s-a incheiat pe 10 septembrie. In consecinta, nu este exclus ca, pe anumite suprafete din sudul judetului, aceasta cultura sa fie total compromisa, din cauza secetei prelungite”, a adaugat interlocutorul nostru.
La nivelul Prahovei, rapita a fost insamantata pe aproximativ 5.500 de hectare, din totalul celor 6.500 de hectare programate. Numai ca, din cauza lipsei acute a apei din sol, samanta nu a mai rasarit pe suprafete apreciabile, iar acolo unde a rasarit, planta este foarte firava, deci nu va putea ajunge la faza de vegetatie optima care sa-i confere rezistenta necesara in lupta cu inghetul.
D. CONSTANTIN