In Cupa Bosniei, meci abandonat dupa ce fanii au invadat terenul

Un derby local din Cupa Bosniei, desfasurat intre cele doua mari rivale din Mostar, Velez si Zrinjski, a fost abandonat, dupa ce fanii celor din urma au invadat terenul si i-au atacat pe jucatorii adversi. Totul a pornit de la golul marcat de Rijad Demic, fotbalistul lui Velez sarbatorind reusita putin prea aproape de suporterii lui Zrinjki, care au reactionat extrem de nervos si au invadat terenul, incercand sa le aplice o corectie jucatorilor rivalei.
Rivalitatea dintre cele doua echipe are la baza diviziunea etnica din Mostar, un oras impartit intre croati si musulmani. Violenta nu este ceva nou in fotbalul din Bosnia. In meciul de campionat dintre Borac si Zeljeznicar, fanii primei echipe au invadat terenul si i-au atacat pe suporterii oaspetilor cu pietre si torte. In urma acestui incident, federatia din Bosnia a acordat victoria la masa verde celor de la Zeljeznicar, iar Borac a primit o amenda de 5.000 de euro si va fi nevoita sa joace trei meciuri fara spectatori.

Consiliul Europei: Partidele trucate trebuie considerate ca spalare de bani

Manipularea de rezultate sportive si in special pariurile ilegale privind meciurile de fotbal trebuie considerate ca spalare de bani si sanctionate ca atare, a afirmat la Strasbourg Comitetul de Ministri al Consiliului Europei. Intr-o recomandare, Comitetul invita cele 47 de state membre ale organizatiei de la Strasbourg sa considere manipularea de rezultate sportive, “cand este de natura penala si genereaza un profit”, ca infractiune principala de spalare de bani. Guvernele ar putea sa ceara organizatiilor sportive sa instaureze “drept criteriu de acordare a ajutoarelor publice” o “lupta eficienta impotriva manipularii de rezultate sportive”. In ceea ce priveste pariurile ilegale, Comitetul de Ministri avanseaza ideea restrangerii accesului la anumite site-uri de internet, blocarea fluxurilor financiare intre operatori ilegali si pariori, precum si interzicerea publicitatii pentru pariuri ilegale. “Suntem in lupta, incercam sa avem recunoastere la nivel politic”, a declarat presedintele UEFA, Michel Platini, care a salutat adoptarea acestei recomandari.
“Vrem sa salvam sportul, nu vorbesc doar de fotbal, si cautam un mijloc sa facem acest lucru”, a adaugat el. UEFA a infiintat deja un sistem de detectare a meciurilor trucate si a pariurilor frauduloase care supravegheaza peste 30.000 de meciuri pe an – competitii UEFA, dar si din prima si a doua divizie din cele 53 de tari membre ale forului fotbalistic european.

Stadionul Olimpic din Londra este gata

Daca in Romania constructia National Arena si-a dublat costurile, la Londra, Stadionul Olimpic construit in vederea JO 2012 a fost mai ieftin decat se estima. In plus, lucrarile au fost finalizate cu aproximativ trei luni inaintea termenului fixat. Pista de atletism a fost finalizata, iar ultimele detalii, precum montarea scarilor rulante, a cablurilor si a tabelelor de marcaj, vor fi puse la punct pana la evenimentul test din mai 2012. Timp este berechet, in asteptarea Jocurilor Olimpice pe care capitala Angliei le va gazdui in 2012. Construirea celui mai nou stadion din Londra a costat 486 de milioane de lire sterline, cu 10 milioane sub costul estimat initial, iar lucrarile au fost terminate dupa o mie de zile, cu trei luni inainte de termenul fixat. O adevarata mandrie pentru englezi, dupa precedenta experienta avuta cu reconstruirea stadionului Wembley, care a costat peste un miliard de lire sterline si a durat sapte ani.