Astra – datoare fostului presedinte peste 5 miliarde de lei vechi !

La un an si jumatate de cand a fost dat afara de la Astra Ploiesti, fostul presedinte Marcel Iancu a iesit castigator din procesul intentat clubului ! Trecut prin calvarul zecilor de infatisari la tribunal, Iancu si-a gasit dreptatea si are de primit, din partea clubului finantat de cel mai bogat patron de club din fotbalul romanesc, Ioan Niculae, nu mai putin de 469.319 de ron (suma neta, la data de 1 iulie)! Iancu s-a judecat cu clubul, acuzand ca a fost dat afara abuziv, instanta dandu-i dreptate si obligand Astra la achitarea tuturor drepturilor financiare prevazute in contractul sau de munca, de la acel moment, precum si, atentie (!), reincadrarea in functie!
Astfel, Iancu – adus la Ploiesti de presedintele de acum, Petre Buduru, si care declara ca a fost “lucrat” la momentul concedierii chiar de catre oficialul de atunci al lui Dinamo – vine acum, teoretic, pe functia ocupata de Buduru, astazi, craioveanul fiind “invitat” la club, oficial, pentru “analizarea situatiei”.
Pana atunci, Astra este “buna de plata”, sentinta tribunalului Dolj fiind una care poate declansa un cutremur la clubul lui Niculae, manageriatul dezastruos din ultimul timp fiind iar “remarcat”, prin acest nou episod.
Iancu a fost dat afara, indirect, de catre Petre Buduru, membru fondator al clubului, prin “locotenentii” sai, inainte de startul returului, in campionatul trecut. Greseala a fost aceea ca, la data cand i s-a spus ca este dat afara, Iancu – cu un contract “beton”, inregistrat la ITM – a fost “acoperit” din punct de vedere al contractului sau, iar decizia de concediere a fost prost facuta. Clubul a incercat o stratagema, respectiv desfiintarea postului detinut de acesta – presedinte executiv, fapt neacceptat de instanta, care a considerat ca “director executiv”, aparut in noua organigrama, insemna acelasi lucru. Iancu s-a judecat cu Astra, iar acum a obtinut reinstalarea in functie, clubul riscand alte sanctiuni, chiar de natura penala, daca nu pune urgent in aplicare decizia Tribunalului Dolj! Lui Iancu trebuie sa i se plateasca salariile, la zi, primele, inclusiv pentru salvarea de la retrogradare, din sezonul 2009-2010 si toate bonusurile acordate echipei, pe care le avea si el trecute in contractul individual.
Marcel Iancu: “S-a dovedit ca s-a comis un abuz. Am fost <> in permanenta la Ioan Niculae, caruia i s-au spus multe minciuni. Voi veni la club, voi respecta deciziile instantei si sub nicio forma nu voi renunta la drepturile mele. Eu pot privi in ochi pe oricine de la Astra. Mi s-a tras acest scandal de la meciurile cu Dinamo, din toamna lui 2009″.
Ionut Valeriu Comanescu, avocat SC Astra: “Sentinta civila pronuntata de Tribunalul Dolj in cauza privind contestarea deciziei prin care a fost restructurat postul dlui Marcel Iancu este o sentinta nelegala si netemeinica, motiv pentru care a fost atacata cu recurs. Suntem in situatia de a fi obligati la punerea in executare a unei hotarari contestata in urmatorul nivel de jurisdictie. Materia dreptului muncii fiind o materie care protejeaza in primul rand salariatii si implicit pe domnul Iancu Marcel, sentinta este, chiar dupa judecata in prima instanta, executorie, inainte de a deveni irevocabila. Dl Marcel Iancu a fost invitat pentru efectuarea formalitatilor de punere in executare a sentintei Tribunalului Dolj miercuri, 21 09 2011.
Sustinem insa cu tarie ceea ce am sustinut si in instanta: reducerea postului dlui Marcel Iancu a avut o cauza reala si serioasa, dictata de considerente obiective, luata cu respectarea tuturor masurilor impuse de Codul Muncii si de prevederile interne ale clubului. Mai mult decat atat, trebuie mentionat si faptul ca desfiintarea postului pe care-l ocupa dl Marcel Iancu a fost dispusa prin decizia clubului nr.51 care a anulat decizia nr.8, data initial. Decizia nr.51 care produce efecte si acum nu a fost contestata, desi a fost comunicata si contestatorul a avut cunostinta de ea. Sentinta instantei de judecata nu face decat sa anuleze o decizie (decizia nr.8) anulata de noi prin aceasta Decizie 51.
Reintegrarea salariatului al carui post a fost desfiintat in conditii de perfecta legalitate este doar o masura de respectare a legii, nicidecum de recunoastere a legalitatii sau temeiniciei hotararii date de instanta de judecata. Urmeaza ca instanta de control judiciar sa indrepte greselile instantei de fond”.

Filmul evenimentelor
Octombrie 2009 – Marcel Iancu este numit presedinte la Astra, cu contractul individual de munca nr. 1118942 / 22.10.2009
22 februarie 2010 – este „eliberat din functie”, inainte de startul returului
3 martie 2010 – se comunica decizia de concediere
29 martie 2010 – Iancu a contestat decizia, la Tribunal
13 aprilie 2010 – Astra solicita respingerea contestatiei, motivand aprobarea unei noi organigrame, fara postul de presedinte executiv
14.06.2010 – Iancu cere drepturile financiare „la zi”
Raportul de expertiza contabila estimeaza drepturile cuvenite: peste 100.000 de euro!
24 iunie 2011 – Tribunalul Dolj da verdictul: Iancu trebuie reincadrat in functie, iar Astra este „buna de plata”. Clubul face recurs in termen de 10 zile.
21 septembrie 2011: Marcel Iancu este „convocat” la ora 17,00, la Ploiesti, pentru „negocieri”, in paralel clubul si fostul presedinte fiind „parti” intr-un alt proces, in care lui Iancu i se cer despagubiri de circa 4000 de euro – reprezentand sume nedecontate, din mandatul sau .
Marian DIMA