In urma sesizarilor transmise de catre Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor privitoare la modul in care se deruleaza implementarea unui proiect cu fonduri europene, o echipa a Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale este prezenta, zilele acestea, la Penitenciarul de Femei Targsor.
In adresa de informare transmisa sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Liliana Carmen Ionel, directorul general al autoritatii de management pentru POSDRU, solicita sprijin pentru cei trei membri ai misiunii de verificare. „Activitatile de verificare vor viza atat aspectele administrative, cat si financiare, tehnice si materiale ale proiectului (n.n. – „Persoanele private de libertate, in slujba protectiei mediului inconjurator, pentru cresterea competitivitatii si a atractivitatii teritoriilor”, derulat la inchisoarea prahoveana), cum ar fi eligibilitatea cheltuielilor, realizarea activitatilor, asigurarea cofinantarii, respectarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice”, precizeaza Liliana Carmen Ionel in informarea transmisa chestorului de penitenciare Ioan Bala, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Faptul ca sindicalistii nu au facut scandal degeaba reiese din acelasi document semnat de catre reprezentatul autoritatii de management din cadrul Ministerului Muncii, in care se arata ca verificarea este necesara ca urmare a notei de control transmise de catre Departamentul pentru Lupta Antifrauda, autoritate care, la randul sau, a efectuat unele controale la Penitenciarul Targsor, in primavara acestui an.
Scandalul cheltuirii frauduloase a fondurilor europene la inchisoarea de femei de la Targsor a izbucnit odata cu actiunile intreprinse de catre liderul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu. Acesta a inaintat chiar si o plangere penala impotriva directorului Penitenciarului Targsor, Mihaela Puscas, in care o acuza pe sefa inchisorii de savarsirea mai multor infractiuni, toate legate de modul in care s-au folosit fondurile europene in implementarea proiectului derulat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Printre altele, Sorin Dumitrascu arata, in plangerea penala, ca Mihaela Puscas, directorul penitenciarului, a semnat in vara anului 2010 „un contract de prestari servicii, in valoare de 425.000 de lei (aproximativ 100.000 euro) cu concubinul domniei sale, fapta ce constituie infractiune”. In cele sase pagini ale plangerii, presedintele FSANP a sesizat si alte nereguli, iar acum, acest contract de finantare a intrat si in vizorul autoritatii care ar putea cere banii inapoi, daca se va ajunge la concluzia ca fondurile europene au fost cheltuite ilegal.
Violeta STOICA