In luna august, cotidianul nostru a prezentat situatia financiara pe muchie de cutit in care se gaseste Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti, dupa ce doua institutii de control au ajuns la concluzia ca RATP – sub conducerea directorului Radu Popescu – a acumulat datorii la stat de circa 34,7 milioane de lei.

Pe 22 septembrie a.c., instanta de Contencios Administrativ si Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a avut pe rol judecarea recursului inaintat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili impotriva deciziei luate de catre Curtea de Apel Ploiesti de suspendare a deciziei de impunere la plata a sumei de 34,7 milioane de lei, reprezentand taxa pe valoarea adaugata neachitata pentru subventiile facturate in perioada 1 octombrie 2007 – 31 decembrie 2010, la care s-au adaugat „accesoriile”, adica majorarile de intarziere. Pentru ca dosarul nu este tocmai floare la ureche, judecatorii Inaltei Curti au amanat pronuntarea in privinta recursului inaintat de ANAF pentru data de 6 octombrie.
Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti a deschis actiune in justitie si impotriva Camerei de Conturi Prahova, la Curtea de Apel Ploiesti, primul termen fiind stabilit la data de 7 octombrie 2011. Reprezentantii Curtii de Conturi au emis, de asemenea, o decizie prin care au scos la iveala si alte nereguli depistate in activitatea RATP. In afara de evidentierea eronata a subventiilor ca operatiuni scutite de TVA, constatarile se refereau si la multe alte probleme de natura financiara, care ar fi trebuit remediate pana la sfarsitul lunii august. Actiunea deschisa in instanta de RATP blocheaza, prin urmare, masurile reparatorii impuse in mod expres de catre Camera de Conturi Prahova.
Reactia virulenta a primarului Andrei Volosevici in oficiosul „D’ale Ploiestilor” demonstreaza situatia de extrema dificultate in care este pusa Regia Autonoma de Transport Public in urma deciziilor emise de catre ANAF si Camera de Conturi Prahova. Iar daca justitia va da dreptate celor doua institutii cu atributii de control economico-financiar, bugetul local al Ploiestiului, si asa destul de plapand, nu va avea cum sa mai acopere gaurile de la RATP, care mai are inca de tras de pe urma pierderilor de 7,4 milioane de lei, inregistrate in anul 2009.
V.STOICA