Se estimeza ca 62 la suta dintre persoane au probleme cu trezitul devreme.
Daca va treziti obosit si simtiti ca aveti nevoie de macar o ora de somn in plus, doua cauze sunt posibile: fie nu ati dormit suficient, fie organismul dumneavoastra nu este obisnuit cu un anumit ritm.
Cu o ora inainte de trezire corpul intra intr-un proces de refacere: somnul devine mai usor, temperatura corpului incepe sa creasca, iar numerosi hormoni precum cel al stresului sunt eliberati. Dar daca organismul nu are un anume ritm, corpul nu stie cand sa intre in procesul de refacere. Studiile arata ca unul din cinci oameni se bazeaza pe ceasul biologic pentru a se trezi.
Majoritatea oamenilor vor sa obtina zece sau douazeci de minute de somn in plus. Expertii o considera cea mai proasta practica. Acest lucru are o stransa legatura cu ora de refacere premergatoare momentului trezirii.
In momentul in care adormim la loc, organismul intra inca o data in somnul profund din care nu este indicat sa ne trezim. Expertii recomanda potrivirea alarmei la ora trezirii si deschiderea ferestrelor pentru a permite luminii sa patrunda in incapere. Astfel, organismul este atentionat ca este dimineata.
Tranzitia de la starea de somnolenta la cea de vigilenta este un proces stresant pentru organism. Specialistii sustin ca in timpul somnului corpul sufera multe schimbari: temperatura corpului scade, la fel si presiunea sangelui.
Corpul are nevoie de timp pentru a se adapta. Daca nu beneficiaza de aceasta perioada de tranzitie presiunea ridicata a sangelui poate cauza un infarct.