7% dintre unitatile de invatamant din Prahova nu au autorizatie sanitara de functionare

Desi pana la inceperea noului an scolar au mai ramas doar doua saptamani, la nivelul judetului Prahova exista inca zeci de unitati de invatamant fara autorizatie sanitara de functionare.
Potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Prahova, in prezent se afla in curs de autorizare sase unitati de invatamant, in timp ce 327 de gradinite cu program normal, 46 de gradinite cu program prelungit, 285 de scoli, 49 de licee, 3 universitati, 6 scoli postliceale sanitare si 8 scoli speciale au deja autorizatia necesara functionarii.
Cu toate acestea, exista in prezent si 39 de gradinite cu program normal, 4 gradinite cu program prelungit si 17 scoli generale care nu au primit inca avizul sanitar. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Prahova, Dan Decebal, ne-a precizat: ,,Acordarea avizelor si controalele in unitatile de invatamant de abia au inceput, respectiv pe data de 25 august a.c. si, ca atare, sunt in plina desfasurare. E inca devreme sa vorbim despre asemenea aspecte deoarece exista inca multi directori de scoli care nu s-au intors din concediu si, ca atare, nu avem cu cine lua legatura pentru efectuarea controalelor’’.
La randul sau, Aurel Graur, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Prahova, ne-a confirmat ca din totalul de peste 800 de cladiri ale diferitelor unitati de invatamant din judet doar aproximativ 7% nu detin autorizatie sanitara de functionare. ,,Cele mai multe dintre cele care nu au autorizatie sanitara provin din mediul rural si nu li s-a acordat avizul necesar pentru ca nu indeplinesc anumite conditii si anume: fie nu au apa curenta, fie nu au toalete in interior. Exista si cazuri izolate in care perioada de lucrari de igienizare si reabilitare inca nu s-a finalizat sau cazuri in care directorii, fiind inca in concediu, nu s-au intors la serviciu si deci nu au depus dosarul de autorizare la DSP’’, ne-a explicat interlocutorul nostru. ,,Oricum, in baza unei declaratii pe proprie raspundere data de directorii unitatilor cu probleme igienico-sanitare se vor redeschide si aceste unitati, urmand sa se conformeze ulterior sau sa asigure toate conditiile, astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanatatea elevilor’’, ne-a mai precizat purtatorul de cuvant al ISJ.
Chiar daca pe lista neagra a unitatilor de invatamant inca neautorizate cele mai multe sunt din zona rurala, exista si cateva unitati de invatamant din orase precum: Gradinita Sachi, Gradinita OP 8, Scoala I – VIII nr. 6 – din Campina, gradinita in limba engleza din Sinaia, Gradinita Jercalai si Valea Urloii – din Urlati, precum si gradinita OP 38, scoala I – IV Rares Voda din Ploiesti.
C.Dobre