Saptamana trecuta, ciclistul prahovean Bogdan Coman, campion national la contratimp individual si vicecampion al tarii la proba de fond, la tineret (U23), a participat, alaturi de echipa Mazicon Bucuresti, la Turul Bulgariei – competitie internationala de categoria 2,2. Acesta a avut un start foarte bun, clasandu-se in urma celei de-a doua etape pe locul 25 in ierarhia generala. Insa, problemele tehnice care au intervenit cu cinci kilometri inainte de finalul rundei a treia l-au facut sa coboare in clasament, sosind, in final, pe locul 75.
La revenirea in tara, Bogdan ne-a relatat despre experienta traita la competitia din Bulgaria.
– Ai participat la toate tururile internationale din Romania, organizate in acest an, iar acum ai fost prezent si la Turul Bulgariei. Care este impresia generala la finalul acestei competitii?
– A fost o intrecere mult mai puternica si mai bine organizata decat ceea ce s-a intamplat la noi in tara. In Bulgaria, politia chiar si-a facut datoria, a avut multi agenti pe motociclete si a oprit circulatia pe traseu cu cateva ore inainte ca plutonul sportivilor sa treaca. In mare parte, am mers pe drumuri nationale. In plus, si spectatorii au creat o atmosfera frumoasa, incurajandu-ne, chiar daca pe unii dintre ei i-am facut sa astepte, din cauza blocajelor aparute pe traseu.
– Cum a fost vremea?
– Extrem de cald. Nu ne asteptam la asemenea temperaturi ridicate, mai ales ca stiam cum a fost la editia de anul trecut. Acum, cu exceptia antepenultimei si ultimei etape, cand a mai plouat pentru cateva minute, in toate cele noua etape a fost foarte cald.
– Cum ti s-a parut comportarea voastra, ca echipa?
– Ne-am descurcat mult mai bine decat ne-am asteptat, mai ales in conditiile in care am fost singura echipa care nu a avut un maseur si nicio medicamentatie bine pusa la punct. Practic, am mers cu apa plata. Sunt un pic dezamagit de faptul ca nu s-a realizat niciun control antidoping, iar unii sportivi, in etapele de munte, pareau ca merg mult prea bine. Dar, asta a fost situatia si este bine ca am reusit sa terminam competitia in efectiv aproape complet, un singur sportiv abandonand din echipa noastra.
– Esti multumit de evolutia ta?
– Prezenta la Turul Bulgariei a reprezentat o experienta din care am invatat mult. Am inceput foarte bine, fiind chiar intre primii 25 de sportivi. Insa, in a treia etapa, o runda foarte dificila, cu multe dealuri si cu vant, in care s-a mers foarte tare, in ultimii cinci kilometri, inainte de a lua un viraj la dreapta, s-a intamplat ceva cu o roata de la bicicleta si am facut pana. Am asteptat, apoi, masina de depanare sa ma ajute, dupa care am revenit pe traseu. Insa, am pierdut mult timp si a reprezentat, totodata, o lovitura si pentru moralul meu. Probabil, daca nu intervenea acel incident, as fi obtinut un rezultat mult mai bun. Dar, sunt multumit ca am participat la aceasta competitie.
– Ce urmeaza pentru tine?
– Din pacate, va urma o pauza destul de lunga. Viitoarea cursa la care vom participa va fi pe 16 octombrie, in Italia, la Varese, unde am fost invitati de catre municipalitatea locala. Este trist, insa, ca nu avem mai multe curse in tara. Chiar daca anul acesta a fost unul mai bogat in competitii, si sunt fericit ca am putut participa la toate cele trei tururi din tara noastra, inca ducem lipsa de curse. Iar fara o experienta competitionala corespunzatoare nu poti creste valoric.
– Cine crezi ca ar trebui sa se implice pentru a ridica nivelul ciclismului romanesc?
– In primul rand, Federatia Romana ar trebui sa realizeze un plan in acest sens. Insa, forul national nu ne ajuta sa participam nici macar la cursele internationale la care am fi putut concura cu lotul Romaniei, motivand faptul ca nu are bani pentru a efectua deplasarea.
– Te gandesti sa pleci la o echipa din afara tarii?
– Este o varianta pe care o analizez in acest moment. Pentru viitor, caut o formatie care sa-mi poata oferi si un salariu, iar pentru asta voi lua legatura si cu echipe din tarile balcanice, care au putut sa ma observe in acest an competitional.
Petre APOSTOL