Exercitiile fizice reprezinta noul “medicament-minune” folosit in lupta contra cancerului, aceasta solutie avand, totodata, capacitatea de a diminua riscul de revenire a maladiei, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie.Pacientele suferind de cancer mamar, care fac exercitii fizice timp de 150 de minute in cursul unei saptamani, beneficiaza de o reducere cu 40% a riscului de deces si a riscului de reaparitie a bolii, in comparatie cu pacientele care fac sport mai putin de o ora pe saptamana, informeaza mirror.co.uk.
Pacientii care sufera de cancer intestinal beneficiaza de o reducere cu 50% a riscului de reaparitie a bolii daca fac sport sase ore pe saptamana, iar pacientii suferind de cancer la prostata prezinta un risc de deces cu 30% mai mic daca fac exercitii fizice timp de trei ore pe saptamana.
Macmillian Cancer Support, fundatia de caritate care a comandat acest studiu, sprijina recomandarile emise de Departamentul pentru Sanatate din Marea Britanie, care ii indeamna pe toti supravietuitorii din lupta cu cancerul sa faca 150 de minute de exercitii fizice de intensitate moderata in fiecare saptamana.
In mod ingrijorator, insa, doar 40% dintre medicii si asistentele medicale din serviciile de oncologie sunt la curent cu aceste recomandari si peste 50% dintre ei nu le vorbesc pacientilor despre beneficiile aduse de practicarea exercitiilor fizice. Practicarea exercitiilor fizice in timpul tratamentului contra cancerului are efecte pozitive asupra starii de dispozitie si, dupa efectuarea lor, se diminueaza efectele secundare precum anxietatea, depresia, oboseala, tulburarile de mobilitate si schimbarile in greutate.
Reprezentantii fundatiei britanice Macmillian Cancer Support estimeaza ca aproximativ 1,6 milioane de persoane dintre cele doua milioane de supravietuitori care au invins cancerul nu au aflat ca trebuie sa faca sport timp de 150, de minute saptamanal, pentru a reduce riscul de reaparitie a bolii.