Recent, federatia Agrostar a solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) sa creeze cadrul legal in care producatorii agricoli sa isi poata vinde marfa fara ajutorul intermediarilor. “Rolul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este acela de a crea cadrul legal pentru ca producatorii sa poata sa isi valorifice marfa. Ministerul Agriculturii poate crea si propune programe prin care producatorii sa-si vanda produsele direct, prin incheierea unor parteneriate. Pana acum, nu a oferit nicio solutie. In toate tarile, guvernele se implica in astfel de programe pentru a-i ajuta pe agricultori sa-si vanda marfa”. Totodata, Agrostar a cerut ca MADR “sa vina in ajutorul agricultorilor prin facilitarea accesului la piata, stimularea asocierii, incheierea unor parteneriate cu diverse institutii, si, nu in ultimul rand, reglarea pietelor volante a targurilor de produse, in sensul de a putea vinde doar producatorii, nu si intermediarii”.
Cu aceeasi problema – a intermediarilor – se confrunta si Asociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice (APCPT) Prahova. Astfel, dupa cum aminteam intr-unul dintre numerele trecute ale ziarului nostru, o delegatie a APCPT s-a aflat, in perioada 21- 24 iulie a.c. la Istanbul, pentru a se documenta in domeniul construirii de silozuri pentru cereale si plante tehnice. Dupa ce au vizitat diferite tipuri de silozuri si s-au documentat in privinta performantelor acestora, intorsi acasa, fermierii sunt hotarati sa realizeze astfel de investitii (silozuri) pentru a-si pastra productia in conditii corespunzatoare pentru ca, mai apoi, sa o valorifice in mod avantajos, sa nu mai fie obligati sa‑si vanda recolta direct de pe camp, pe preturi mici care-i imbogatesc pe pseudocomerciantii de cereale.
De altfel, dupa cum ne-a precizat Romeo Popescu – inginer in cadrul APCPT Prahova, “noi ne confruntam cu aceleasi probleme – lipsa silozurilor si prezenta samsarilor. Asociatia noastra numara aproximativ 80 de membri, care cultiva cereale pe o suprafata de aproximativ 30.000 de hectare. Problema mare este a locului unde se depoziteaza acestea, in lipsa silozurilor. Noi ne-am documentat in Turcia, stim care ne sunt prioritatile – construirea silozurilor, dar nu avem banii necesari. Si, atat timp cat intervin samsarii, care cumpara graul cu pretul de 60-70 de bani pe kilogram, pentru ca, mai apoi, in piata, sa-l vanda cu 1, 20 lei kilogramul, este clar ca iesim in pierdere. Totusi, am inteles ca se preconizeaza sa ne fie acordata o subventie de la MADR, insa nu stim cand va veni. Pana atunci, cum spuneam, am fost nevoiti, din lipsa spatiilor pentru depozitare, sa vindem graul direct de pe camp, aproape la jumatate de pret!”.
(F.T.)