Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca Romania a inregistrat cea mai mare productie de grau din ultimii trei ani, cu o valoare ce depaseste 7 milioane de tone.
“Este cert acum ca productia de grau a Romaniei a depasit bine 7 milioane de tone, chiar daca scriptic, ce avem noi acum, dupa raportarile fermierilor si ale directiilor agricole, productia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred ca avem peste 1,5 milioane de tone de grau in plus fata de productia anului trecut”, a declarat ministrul.
Potrivit statisticilor, in 2005 au fost recoltate 7,3 milioane de tone de grau, in timp ce urmatoarea valoare a fost inregistrata in 2008, cu 7,2 milioane tone.
Tabara a adaugat ca raportarile oficiale nu reflecta, de multe ori, nivelul real al productiei, lucru care face mai dificila luarea unor decizii corecte la nivel central.
“Trebuie sa rezolvam aceasta problema pentru ca atat timp cat dam subventii fermierilor si noi trebuie sa gasim solutii pentru piata, inclusiv de import-export, este bine sa se stie exact care sunt productiile. Consider ca trebuie sa gasim un mecanism mai de incredere pentru fermieri, deoarece mecanismul actual, poate, nu le ofera aceasta incredere de a raporta exact sau poate mai exista parghii de a comercializa productia la negru, ceea ce iar nu este bine”, a explicat ministrul.
In Romania, suprafata recoltata cu grau si secara este de 1,869 milioane hectare, reprezentand 96% din suprafata estimata a se recolta in acest an de 1,957 milioane hectare. In acelasi timp, productia obtinuta este de 6,778 milioane tone, cu 1% mai mult fata de productia estimata pentru 2011 de 6,712 milioane de tone, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca, in ipoteza unui an agricol bun, inflatia va scadea sub 4% in luna septembrie a acestui an. De asemenea, acesta nu a exclus ca scaderea preturilor de consum din iunie sa continue si in lunile urmatoare. „Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care se anunta bun”, a spus Isarescu la un seminar pe tema inflatiei.
In acelasi timp, premierul Emil Boc a declarat ca in cadrul rectificarii bugetare. Guvernul a acordat o “prioritate majora” agriculturii, pentru a asigura, in continuare, plata subventiilor.
“Guvernul a facut niste eforturi substantiale pentru a asigura resursele financiare necesare platii acestor subventii. Avem un an agricol bun, care sper sa se regaseasca si in ponderea din PIB-ul acestui an”, a spus Boc.